Aplikacije za snalaženje po Srbiji


Mobilne aplikacije

Vreme čitanja: 2min, 47s| 586 reči

11 Apr
aplikacije-o-srbiji
Foto: Turistička organizacija Srbije

Mobilne aplikacije su sigurno jedan od alata koji će pomoći da vaše putovanje kroz Srbiju bude bogato, vreme pametno iskorišćeno, a dolazak do željenih destinacija bez mnogo muka i lutanja.


Postoji nekoliko različtih aplikacija namenjenih android i Ios uređajima na englekom jeziku koji će vam pokazati detaljne mape znamenitosti nekog kraja ili događaje koje možete da ispratite u tom trenutku u Srbiji. Osim toga neke od ovih aplikacija imaju rečnik sprskih fraza, podatke o današnjem kursu, kao i mogućnost da u mape unesete svoja omiljena mesta. Mnoge od aplikacija funkcionišu i bez interneta, pa ne morate vijati wi-fi konekciju da biste saznali kuda dalje treba da idete.

Audio vodič Turističke Organizacije Srbije – SERBIA AUDIO GUIDE
Audiio vodič Turisičke Organizacije Srbije jedna je od najnovijih aplikacija za upoznavanje Srbije. Vodič je namenjen android i Ios uređeajima i može se besplatno preuzeti na Play i App store-u. Internet konekcija je potrebna samo za preuzimanje aplikacije koja je inače namenjena pre svega tranzitnim turistima odnosno onima koji prolaze kroz Srbiju. Audio zapisi su osmišljeni tako da predstavljaju turističkog vodiča za 150 tačaka u Srbiji. Oni pružaju informacije o znamenitostima koje su vam u tom trenutku najbliže, pomoću audiovodiča dobićete i kratku priču o lokalitetu i zbog čega je važan, kao i njihovu udaljenost. Tu su naravno i mape koje će vam pomoći da što lakše obiđete neke prirodne kulturne ili istorijske lokalitete. Takođe, tu su i podaci o kaićima i restoranima, ali i o smeštajnim kapacitetima kraja u kom se trenutno nalazite. Aplikacija je sada dostupna na srpskom i engleskom jeziku.

SERBIA EVENTS – mobilna aplikacija
Još jedna aplikacija koju možete preuzeti ako imate android ili Ios uređaj ali koja pruža informacije prvenstveno o manifestacijama i događajima u Srbiji u tom trenutku. Manifestacije poput Exita i Guče su na vrhu liste razloga zbog kojih strani turisti posećuju Srbiju. Publika iz svih krajeva sveta, dobra energija, odlična muzika i svetske zvezde su mamac da se neko čak i preko okeana zaputi u malu zemlju jugoistočne Evrope. Broj manifestacija u Srbiji raste iz godinu u godinu i zbog toga je Turistička Organizacija Srbije plasirala aplikaciju koja vam može u svakom trenutku pokazati koju manifestaciju možete posetiti. Moderan interfejs olakšava pretragu akutelnih događaja, a o svakoj su dostupne i detaljne informacije. Pored toga aplikacija SerbiaEvents pokazuje i dešavanja koja nas očekuju u toku godine. Prednost ove aplikacije je i u tome što pruža informacije o znamentostima u okolini lokaliteta u kom se održava neka manfiestacija, tako da vaše vreme može biti odlično organizovano i dobro utrošeno. Ovde možete da pronađete još mnogo korisnih informacija. Aplikacija nudi i kontakte organizatora događaja kao i lokalnih turističkih organizacija, podatke o vremenu i kursnoj listi.

Srbija za mlade - SERBIA4YOUTH
Srbija za mlade je aplikacija koja na neki način objedinjuje prethodne dve, ali je za sada dostupna samo za android uređaje. Ova aplkacija namenjna je onima koji Srbiju žele da upoznaju na dinamičan način sadrži informacije o atraktivnim lokalitetima, aktuelnim manifestacijama i povezana je sa gps navigacijom kako bi vam omogućila što lakše putovanje kroz Srbiju. Cilj aplikacije je da pomogne ljudima da donesu pravu odluku šta je potrebno videti na putovanju, da ispiriše, nauči i zabavi, a da mesta koja su Vas oduševila podelite sa prijateljima i drugim putnicima. Na ovoj aplikaciji možete pronaći nekoliko hiljada turističkih atrakcija koji su razvrstani u 30 kategorija uz foto galerije. Takođe, dostupni su vam i utisci onih koji su posetili neki lokalitet kao i njihove preporuke šta treba posetiti. Prednost ove aplikacije i to što možete videti koji gradovi su najpopularniji koji lokaliteti najposećeniji a koje destinacije su poznate po dobrom noćnom provodu. Osim toga, dostupne su vam i informacije o smeštaju, kafićima i restoranima kao i lokacijama za dobar provod.

SERBIA TRAVEL GUIDE BY TRIPOSO
Ova aplikacija sadrži detaljne vodiče za gradove poput Novog Sada, Beograda, Niš, Kragujevac i mnoge druge destinacije u Srbiji. Za svaki deo dostiupne su vam informacije o moćnim vidikovcima, rutama za šetnju sa značjnim kulturno-isorijskim spomenicima. Ovo je vrlo korisna aplikacija jer osim informacija o znamenitostima i lokacijama koje treba da posetite možete pronaći: rečnik fraza na srpskom jeziku, podatke o vremnskoj prognozi, uptstva kako da dođete do željene lokacije javnim prevozom, takođe možete bukirati hotelski smeštaj ili se prijaviti na turu za određenu destinaciju putem ove aplikacije kada je onlajn. Оsim toga i ova aplikacija vam pruža informacije o restoranima, barovima, pabovima, diskotekama i ostalim lokalima za provod u gradovima širom Srbije. Aplikacija sadrži i detaljne oflajn mape koje vam pomažu da se snađete dok putujete kroz Srbiju. Takođe, aplikacija nudi mnogo zanimljivih informacija o lokalitetima koje možete čitati dok se pripremate za putovanje.

SERBIA MAP OFFLINE
Ova aplikacija je namenjana isključivo snalaženju i mapiranju prostora i ima dve opcije. Onlajn i oflajn mape. Oflajn mape se skidaju na vaš uređaj pružaju informacije udaljenosti lokaliteta i slično i mogu se koristiti i kad nemate internet konekciju. Onlajn mape se koriste samo kad imate internet i tu možete ukucati u pretragu bilo koju adresu do koje želite da dođete. Takođe, u tu mapu možete da unesete i neke lokalitete na kojima ste bili kako biste ih kasnije lakše našli. Na primer onlajn mapa je idealna da ukucate adresu vašeg smeštaja ili mesto na kom ste parkirali automobil.

Aplikacije za upoznavanje Beograda
Kako je Beograd, glavni grad Srbije, jedno od prvih mesta koje svaki turista želi da vidi u play storu kao i u appstoru pojavile su se mnoge aplikacije koje vam pomažu da upoznate sve ono što je dobro u tom gradu. Jedna od najbolje ocenjenih je Belgrade guide by locals koja ne zahteva internet konekciju. Cilj ove aplikacije je da turisti dožive Beograd baš kao i njegovi stanovnici. Aplikacija nudi mape glavnog rada sa insajedrskim informacijama od lokalaca o tome šta treba posetiti i kako se snaći u Beogradu. Ipak to nisu uobičajna mesta koja se preporučuju, već neki specifični barovi, kafići ili manje poznate a interesantne lokacije koje su omiljene među Beograđanima. Aplikacija se redovno ažurira i uvek je prilagođena akutelnim dešavanjima. Korisnici su je opisali kao veoma korisnu autentičnu aplikaciju sa savetima koji se ne mogu naći u običnim vodičima. Takođe na mapama možete uneti i svoja omiljena mesta koja ste posetili. Ova aplikacija nije besplatna. Pored ove, možete pronaći i Belgrade travel Card koja donosi informacije o najboljim mestima koje treba posetiti u Beogradu sa ocenama turista koji su ih već obišli. Tu su naravno i podaci o restoranima, kafićima smeštajnim kapacitetima. Pored ove, za upoznavanje Beograda možete preuzeti i aplikacije Belgrade Map and Walks, Belgrade Genie, Belgrade Map offline.

    Autor: Gordana Ivković


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..