8 auto kampova Srbije za preporuku


Kampovanje u Srbiji

Vreme čitanja: 5min, 34s| 1114 reči

13 Maj
auto-kamp-srebrno-jezero
foto: kampsrebrnojezero.rs

Kampovanje u Srbiji je sve popularnije, kampova je sve više i sve su moderniji. Ovaj vid turizma je idealan za one koji vole da budu što bliže prirodi, mada vam u modernim kampovima neće nedostajati ni wi-fi kao ni struja.Iako još uvek nismo na nivou Zapadne Evrope, kampovanje u Srbiji je vid turizma koji se konstantno razvija. Trenutno postoje 42 registrovana kampa, podaci su sajta camping.rs. Nezagađen vazduh, lepi predeli, etno sela, blizina zanimljivih istorijskih lokacija sve su to razlozi zbog kojih je Srbija idealna zemlja za kampere. Iako kampova ima na desetine mi smo vam izdvojili osam interesantnih.

Auto kamp Srebrno jezero
Ovo je najstariji i jedan od možda najopremljenijih kampova u Srbiji nalazi se u blizni Velikog Gradišta na Srebrnom jezeru. Ovaj kamp je za sve one koji bi da isprobaju kapovanje, ali ne bi baš u potpunosti da se prepuste prirodi i odreknu svih tekovina civilizacije. Do kampa se dolazi autoputem E 75 od Beograda, preko Požarevca do Topolovnika, gde se skreće levo pre ulaska u Veliko Gradište. Nalazi se na obali Srebrnog jezera koje je zatvoren rukavac Dunava. Ovo je ujedno i jedan od najvećih kampova u Srbiji, ima oko 500 kamping jedinica i 150 mesta za šatore. Srebrno jezero je već dugo omiljena destinacija za letovanje u Srbiji, a blizu su i Đerdap i Golubačka tvrđava za one koji bi da istraže okolinu. Iako ste u prirodi, nećete morati mnogo da se snalazite. U ovom kampu postoje mašine za pranje, sušenje i peglanje veša. Takođe, u blizni su mnogi ugostiteljski objekti za sve one koji vole da im ponekada i neko drugi spremi hranu za njih iako su u prirodi. Više o samom kampu saznajte ovde .

Auto kamp Ovčar banja
Ovo je kamp za ljubitelje planinarenja. Ko se odluči za ovaj kamp, mora znati sva pravila ponašanja u prirodi pošto će se nalaziti u zaštićenom području Ovčarsko-kablarske klisure. Na 160 km od Beograda, ovaj kamp je smešten na poziciju koja spaja mogućnosti za planinarenje,kupanje i obilaske manastira. Okolina je idealna kako kažu posetioci da se planinari svaki dan, ukoliko želite neki drugi vid rekreacije tu je bazen koji se puni mineralnom vodom. Tu je i deset manastira Ovčarsko-kablarske klisure, najbliži kampu je manastir Blagoveštenje. Reka Zapadna Morava i veštačko akumulaciono jezero Međuvršje, pogodni su za ribolov i sportove na vodi. U kampu postoji prostor za prikolice i šatore kao i bungalovi sa 36 ležaja.

auto-kamp-bela-crkva
foto: camping-oaza.com

Auto kamp Belocrkvanska jezera
Ako želite kampovanje ali da su vam ljudi i različiti sadržaji u blizni onda je ovaj kamp idealan za vas. Kamp Belocrkvanska jezera nalazi se na Gradskom jezeru koje je samo 1 km udaljeno od centra Bele crkve. Belocrkvanska jezera važe za izuzetno lepa, a svakako su i popularna. Uređena je betonska plaža, tu su i mini teatar, teniski tereni, košarkaški tereni, šetalište, splav-diskoteka. Kamp je udaljen oko 100 kilometara od Beograda i raspolaže sa 100 kamping jedinica. Više informacija o auto kampu pročitajte ovde .

Auto kamp Zlatar
Jedna od najlepših a još uvek neurbanizovanih planina u Srbiji je Zlatar, bar kako mnogi govore, a mi delimo isto razmišljanje. Zato i ne čudi što po celoj planini postoji više mini kamping odmarališta čiji su kapaciteti od 5 do 15 kamping mesta. Izdvajamo auto kamp u selu Drmanovići jkapaciteta 15 mesta. Kamp je mešoviti što znači da postoje mesta za šatore i kamp prikolice. Neki su u okrilju četinara, pogodni za planinarenje i za planinsku vožnju bajsa, dok su drugi na nekoliko kilometara od Uvačkog jezera i idealni su da se obiđu Ledena pećina, Uvac, etno selo i ostale atrakcije ovog kraja. Neki kampovi su u blizini domaćinstava koja se bave etno turizmom, pa u okviru kampa imate i wi-fi, a blizu je i mesto na kojem može da se iznajmi bicikl. Jedna od opcija je i kamp sa bungalovima koji je trenutno najpopularniji vid kampovanja kod nas jer spaja udobnost i boravak u prirodi.

Auto park Asin Dobra
Ko voli boravak u blizini Dunava treba da ide tamo gde je on najlepši, u Đerdapsku klisuru. Na oko 150 km od Beograda nalazi se auto kamp Asin. Ovaj prostor ima 12 parcela za smeštaj kamp prikolica, šatora i kampera a na raspolaganju su i objekti sa 8 ležajeva. U blizni je Golubački grad kao i ostaci rimskog vojnog logora. Kamp je idealan za posmatranje ptica kao i za ribolov, a sve potrebštine se mogu nabaviti u Golupcu koji je udaljen 17 km od kampa. Prednost ovog mesta za kampovanje je što je pet frendli pa ima i poseban prostor za ljubimce. Takođe, ovde možete iznajmiti bajs za obilazak okoline. U samoj Đerdapskoj klisuri postoji još jedan prostor za kampovanje u Tekiji.

Auto park Tič polje - Zlatibor
Jedan od većih i bolje uređenih kampova u Srbiji nalazi se na jednoj od najpopularnijih planina kod nas. Kamp se zove Tić polje i smešten je nedaleko od centra Zlatibora u borovoj šumi. Ovaj prostor ima 60 kamping mesta, a u ponudi je i 10 soba od kojih svaka ima svoj wi-fi i kupatilo. Ceo kamping prostor ima objekat u kom se nalazi sanitarni čvor, kuhinja i letnjikovac. Takođe postoji mesto za pražnjenje hemijskih toaleta, kao i za odlaganje smeća. Ovaj kamp preporučuje se svima koji vole planinarenje, a u blizni su , muzej u Sirogojnu, Stopića pećina, vodopad Gostilje. Kamp je odličan i kao tranzitno mesto na putu ka nekom od kampova Crne Gore.

Auto park na Drini
Kome je živtona želja da vidi modro zelenu boju Drine i uveri se da nije do fotošopa već je stvarno takva mogao bi da organizuje kampovanje upravo na toj reci. Na samoj granici Srbije sa Bosnom i Hercegovinom nalazi se auto kamp u mestu Vardište. Uz Crni Rzav okružen prirodom, blizu su mu i mnoge znamenitosti poput Andrićgrada, Drvengrada, Šarganske osmice a kamp je vrlo dobro i opremljen. Na raspolaganju su 22 mesta za autokampere od kojih svako ima pristup električnoj energiji i bežičnom internetu, postoje dva santiarna čvora za muškarce i žene. Tu su i hemijski toaleti, ali i kamena pekara za pripremu hrane. Ovo je takođe kamp gde možete povesti svog ljubimca jer im je pristup dozvoljen.

auto-kamp-zasavica
foto: camping-zasavica.com

Auto park Zasavica
Kampovanje između prirode istorije. Za ovaj kamp kažu da je jedan od najmlađih, ali najuređenijih kampova u Srbiji. Nalazi se na udaljenosti oko 80 km od Beograda, uz specijalni rezervat prirode „Zasavica“. Do kampa se stiže kada se sa autoputa E-70 izađe za Sremsku Mitrovicu, zatim preko Mačvanske Mitrovice ka selu Zasavica II i dalje ka rezervatu prirode. Kamp je smešten na 350 metara od vizitorskog centra rezervata, a u blizini su i Novi Sad i Fruška gora. Pored toga dok boravite u tom kampu možete obići neko od etno sela iz okoline i antički grad Sirmijum. Kamp ima kapacitet od 42 kamp mesta a opremljen je kako kažu izuzetno moderno pa vam udobnosti neće nedostajati. Više informacija o auto kampu pročitajte ovde .

    Autor: Gordana Ivković


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..