Prvi brod uplovio u tvrđavu Golubac


Brodom do Golubačkog grada

Vreme čitanja: 0min, 59s| 174 reči

27 Mar
prvi-brod-uplovio-u-tvrdjavu-golubac
Foto: facebook.com/ Tvrđava Golubački grad

Prvi brod uplovio je ovog vikenda u novi pristan kod Golubačke tvrđave. U novi pristan pristigao je "Aquastar Maxim" iz Kladova, a lepa vest podeljena je na facebook stranici Tvrđave Golubački grad.


"Danas je bio veliki dan u našem Kompleksu - prvi brod je pristao na novi pristan kod Tvrđave. Tu čast otvaranja pristana imao je "Aquastar Maxim" iz Kladova. Brodom je došla grupa turista iz 19 zemalja sveta." - napisali su administratori te stranice. Sudeći prema fotografijama koje su postavljene na stranici, turisti su imali priliku da se prošetaju delom oko tvrđave koji je otvoren kao i da se informišu o samoj tvrđavi i njenoj obnovi. Kako je naglašeno da je ovo prvi brod koji je stigao na novi pristan, verujemo da organizatori očekuju da ih sa lepim vremenom bude još.

prvi-brod-pristao-u-tvrdjavu-golubac
Foto: facebook.com/ Tvrđava Golubački grad

Obnova Golubačke tvrđave u žiži je javnosti duže vreme. Od rokova za završetak radova, do sredstava koja su uložena u nju. Bez obzira na sve to, u obnovu Golubačkog grada ceo okrug ulaže velike nade, zbog procene da će ovo srednjevekovno utvrđenje jednom kada se uredi privući veliki broj turista. Obnova podrazumeva revitalizaciju tvrđave, izgradnju tunela, vizitorskog centra, spoljno uređenje i izgradnja obalo utvrde. Ono što je trenutno planirano, kako smo saznali od pojedinih turističkih vodiča, da nekoliko kula nakon obnove budu pretovorene u muzeje, kao i da se uredi nekoliko vidikovaca.

prvi-brod-uplovio-u-golubacku-tvrdjavu
Foto: facebook.com/ Tvrđava Golubački grad

Obnova Golubačke tvrđave je finansirana od strane Evropske Unije. Rokovi za završetak projekta su pomerani nekoliko puta, a najnoviji plan je da sve bude završeno do kraja ove godine. Radove su između ostalog usporavali i projekti koji su bili tehnički neizvodivi pa je bilo neophodno preprojektovati ih. Revitalizacija je značajno usporena i saobraćajem koji prolazi tuda. Golubačka tvrđava je jedno od najstarijih srednjevekovnih utvrđenja u Evropi za koje se još uvek sa sigurnošću ne zna ko ga je podigao. Nalazi se na samom ulazu u Đerdap i pripada Nacionalnom parku Đerdap. Za nju se vezuju mnoge legende o ljubavi i ratu.

Žiteljima Golupca kao i zaposlenima na tvrđavi želimo brojne turiste, što sa kopna što sa mora a vama dragi čitaoci da budete među njima. Već sada možete krenuti na svoje krstarenje Dunavom .

    Autor: Gordana Ivković


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..