Srbija dobija još jednu Šargansku osmicu


Napuštena pruga i prelepi rezervat

Vreme čitanja: 3min, 34s| 715 reči

28 Nov
vojvodjanska-sarganska-osmica
foto: youtube.com

Srbija bi mogla da dobije još jednu Šargansku osmicu i to u severnom delu zemlje. Nekada najgušća železnička mreža u celoj Evropi, koju su činile pruge Vojvodine, sada je velikim delom propala, a mnoge od tih pruga su van funkcije. Međutim, one bi uskoro mogle dobiti sasvim novu namenu.Naime, Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za reginalan razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu prošle nedelje predstavio je projekat kojim bi trebalo da se oživi napuštena pruga koja prolazi kroz specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje. On je tom prilikom rekao da bi to mogla biti nova Šarganska osmica.

Napuštena pruga i prelepi rezervat
Napuštena pruga Senta – Apatin – Sombor - Bački Breg bi trebala da postane turističko –muzejska pruga specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje. Pruga koja je napuštena i dugi niz godina je van upotrebe bi zapravo mogla da postane turistički dragulj tog dela Vojvodine. Pruge koje su trebale da se ukinu, jer se dugo vremena ne koriste, realizacijom ovog projekta biće obnovljene i sada će dobiti novu namenu - da privuku turiste i upoznaju ih sa ovim delom severne pokrajine.

Ideja čuvene Šarganske osmice biće primenjna i na ovu napuštenu prugu rekao je Nemanja Starović prilikom izlaganja plana. Međutim, idejni tvorci su otišli korak dalje jer će turisti moći da biraju kojim sredstvom žele da se provozaju turističkom prugom. Zamisao je da im na raspolaganju budu parna lokomotiva, šinobusi i oldtajmer, specijalni automobil kome su instalirani posebni gvozdeni točkovi kako bi se bez problema kretao po turističkoj pruzi Gornjeg Podunavlja.

Plan je da pruga polazi iz Bogojeva gde će se nalaziti i turističko - muzejski kompleks, a da se trasa završava u Bačkom Bregu.

Trasa i za bicikliste
Osim za one koji će uživati u vozu dok razgledaju koloritne predele Gornjeg Podunavlja, ovaj projekat je dobra vest i za sve one koji se u obilazak zapute biciklom. Turistička ponuda trebalo bi da uključi i biciklističku trasu EuroVelob. Gornje Podunavlje, koje je veoma atraktivno za bicikliste, trebalo bi sada da im bude pristupačnije. Akcenat je na prenoćištu za bicikliste, jer oni koji prolaze tom trasom nemaju gde da odsednu, što nakon uređenja ovog poteza više neće biti slučaj.

Stare šine i vagoni za novi doživljaj
Organizatori ovog projekta će tražiti stare šine i vagone iz Novog Sada koji su i dalje na železničkoj stanici jer nisu mogli da ih prodaju. Originalne šine inače nisu uništene jer su pravljene od istog materjala od kog su napravljene ne samo pruge u Mađarskoj i Rumuniji već i Ajfelov toranj. Inače ovaj kraj se može pohvaliti zavidnom tradicijom kada je reč o prugama. Prva pruga jugositočne Evrope postavljena je baš na jugu Banata i prolazila je kroz Belu Crkvu. Železničke pruge su tada činile najgušću mrežu u Evropi, kako podaci nekih knjiga tvrde u tom periodu Vojvodina je imala tri puta gušću mrežu pruga nego Engleska gde je železnica i stvorena.

Šarganska osmica godišnje donese 400.000 evra
Šarganska osmica, jedan od naših najprepoznatljivijih turističkih proizvoda, koja je ujedno i nadahnuće za ovu obnovu vojvođanskih pruga, godišnje ima preko 82.000 posetilaca, a prihoduje gotovo pola miliona evra i to ne računajući suvenire i zaradu ugostiteljskih objekata. Iako posebna, Šarganska osmica nije usamljen prirmer turističko – muzejske pruge. Nemačka i Austrija pored redovnih pruga za putničke vozove imaju i pruge koje su namenjene turistima. Nosilac projekta je Vojvođansko društvo za želenicu koji sebe još vole da nazivaju i ljubitelji železnice. Projekat oživljavanja zaboravljenih pruga uspeli su da osmisle zajedno sa studentima FTN-a i PMF-a uz podršku Pokrajine.

Gornje Podunavlje - Neiskorišćeni potencijal
Gornje Podunavlje ili srpski Amazon kako ga sve češće zovu je specijalni rezervat prirode čiji potencijali tek treba u potpunosti da se iskoriste. Mnogi za ovaj rezervat kažu da je njegova čar upravo u savršenom sadejstvu prirode i čoveka. Ovaj rezervat osim moćne reke koja je uokvirena bogatim zelenilom, čuva i brojne životinjske vrste. Takođe, za ovaj kraj karakteristični su raznovrsni običaji naroda, hrana, nošnje pa i jezik koji ostavlja pečat na celo to područje. Gornje Podunavlje je i značanjno međunarodno stanište ptica, a o njegovim adutima možete pročitati više ovde.

    Autor: Gordana Ivković


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..