Centri za mlade i obnova spomenika kulture


Jačanje turističke ponude

Vreme čitanja: 4min, 24s| 881 reči

30 Nov
titule-novog-sada
foto: Irena Čučković

Titule koje je Novi Sad dobio tokom jeseni 2016., trebalo bi najvećem gradu severne srpske pokrajine da donesu mnogo vidljivih promena. Barem je takav plan. Novi Sad je prvo poneo titulu Evropske prestonice kulture za 2021. godinu a potom i titulu Omladinske prestonice Evrope za 2019. godinu.Ove titule podrazumevaju ulaganje u grad, kako bi te godine kada nose titulu mogli da ponude značajne sadržaje turistima. Nadležni tvrde da će se efekat tih ulaganja zaista pokazati u godinama posle titula.

Jesen je bila i više nego uspešna za Srpsku Atinu. Novi Sad je za manje od mesec dana proglašen za dve značajne titule. Prva vest je stigla u oktobru i tada smo saznali da će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture za 2021. godinu.

Evropska prestonica kulture
Grad koji godinama nosi naziv Srpska Atina, svakako ima potencijala u smislu šta da ponudi turistima iz Evrope - mnoštvo kulturnih sadržaja. Ipak, najveći problem je što su neki od zaštitnih znakova grada poput Petrovardinske tvrđave, počeli da propadaju odnosno neophodna im je obnova. Novi Sad bi za 2021. godinu mogao da počne da se priprema već narednog meseca. Gradonačelnik ovog grada, Miloš Vučević rekao je da bi prve promene mogle da se dogode u takozvanom gradiću odnosno podgrađu tvđave koje je zaštićeno kao kulturno - istorijski spomenik, ali godinama propada.

Grad je aplicirao za sredstva od republike za uređenje fasada u tom delu grada. Dugoročan plan je da se od tog dela napravi turistički centar. Stanovnici bi se izmestili u neke druge delove grada, a tu bi trebalo da budu otvoreni restorani, hosteli i prodavnice suvenira.

Ukoliko se odobre sredstva, preuređenje bi moglo da krene već krajem ove godine.

Osim toga jedan od planova koji bi trebalo da se realizuje do 2021.godine je da se turistička ponuda decentralizuje, odnosno da ne bude vezana isključivo za centar grada. Članovi tima koju si vodili kandidaturu Novog Sada kažu da je ideja da Zmaj Jovina, Dunavksa kao i dunavski deo ne budu jedine lokacije za turiste u gradu.

Deo tog plana je da se kulturno i ekonomski oživi okolina Novog Sada kroz porojekat Zona 021. To se između ostalog odnosi na opštine Irig, Sremski Karlovci i Beočin koje takođe imaju svoje kulturno bogatstvo i turistički potencijal. U okviru ovog projekta počela je rekonstrukcija dvorca porodice Špicer koji je godinama propadao. Do 2021. godine očekuje se da ovaj prostor postane jedan od glavinih aduta Beočina, zbog kojeg će turisti dolaziti u to mesto.

Jedna od prvih promena biće i preuređenje kampusa odnosno Unverzitetskog grada gde se nalazi najveći broj faklulteta. U radove će biti uloženo 43 miliona dinara, obnoviće se i sve saobraćajnice, a najavljeno je da će nakon preuređenja kampus biti moderno opremljen i imaće savremen izgled. Novosadski zvaniničnici očekuju da se broj studenata iz inostranstva poveća 2021. godine.

Jedan od događaja koji možemo očekivati 2021. godine je veliko otvaranje ili momenat kada Novi Sad preuzima titulu, koji bi trebalo da se dogodi 14. januara. Tim povodom održaće se manifestacija kojoj će prisustvovati i zvaničnici iz Evrope.

sve-titule-novog-sada-
foto: Irena Čučković

Omladinska prestonica Evrope
Titula koja bi Novom Sadu takođe trebala da donese ulaganja, nove kulturne centre i šansu za mlade koji se bave nekim vidom stvaralaštva. Novi Sad će postati Omladinska prestonica Evrope za dve godine, a do tad bi trebalo da realizuje niz projekata koji su predviđeni aplikacijom na osnovu koje je Srpska Atina dobila i ovu titulu.

Jedan od najzančajnijih projekata je Youth Creative Polis. Cilj tog projekta je da se takozvana Kineska četvrt, koja je sada u zapuštenom stanju, pretvori u omladinski centar. Tu će mladi moći da se usavršavaju, ali i predstave svoje ideje i razne oblike stvaralaštva. Takođe, ideja da nakon preuređenja taj deo grada takođe postane turistička zona.

Osim ovog, u planu je i otvaranje nekoliko manjih omladinskih klubova gde bi se takođe realizovao sadržaj za mlade, ali koji će biti potpora omladinskim nevladinim organizacijama.

Jedna od stavki koja se navodi u programu na sajtu je OPENS2019. je i besplatan internet za sve.

„Da bi se omogućio pristup informacijama, grad će sa svojim partnerima, omogućiti besplatan internet pristup svoj omladini u Novom Sadu. Želimo da mladi budu svesni mogućnosti koje postoje na lokalnom/nacionalnom/evropskom nivou i da budu u kontaktu sa omladinom širom sveta.“ navodi se na sajtu.

Plan za dešavanja te 2019. godine još uvek nije napravljen. Ipak, na osnovu iskustva gradova koji su ranijih godina nosili tu tu titulu, organizatori očekuju da će se svi veći formi i kongresi koji se tiču mladih te godine održavati u Novom Sadu. Ovo će kako kažu organizatori omogućiti mladima u tom gradu da upoznaju svoje vršnjake iz raznih evropskih zemalja, ali i da uče i razmenjuju sa njima iskustva tokom projekata i radnih praksi koji će oni tu realizovati 2019. godine.

    Autor: Gordana Ivković


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..