Medicinski turizam u Srbiji


Grana turizma koja obećava

Vreme čitanja: 2min, 55s| 584 reči

1 Feb
zdravstveni-turizam
foto: pixabay.com

Zdravstveni turizam je nova grana turizma u Srbiji. Počeo je samostalno da se razvija mahom zbog turista koji su samoinicijativno počeli da dolaze zbog raznih medicinskih tretmana. Ko prepozna na vreme priliku moći će odlično da zaradi na njemu.Većina stranaca dolazi zbog stomatoloških intervencija i estetskih zahvata a od ove grane turizma za sad zarađuju samo privatne klinike. Neke turističke agencije su prepoznale potencijal ove grane turizma, u svoju ponudu za strane turiste uvrstili su i dentalni turizam.

Zdravstveni turizam u Srbiji je pojam koji se sve češće spominje u pozitvnom kontekstu kao još jedna dobra šansa za priliv novca od stranih turista, ali bez jasne strategije kao da se razvija i poboljša i privuče još veći broj stranih turista. Upravo tako, bez strategije i namere je ovaj vid turizma počeo da se razvija kod nas. Naime, strani državljani koji su saznali da kod nas mogu da dobiju kvalitetne medicinske tretmane po znatno nižim cenama počeli su mahom da dolaze. Privatne klinike su ubrzo prepoznale veliki potencijal novonastale situacije i mnoge od njih zarađuju i preko dva miliona eura godišnje od pacijenata iz inostrastva. Ovo pak nije slučaj sa državnim klinikama, kojima po najviše smetaju pojedini zakonski propisi kako bi se priključili ovom vidu turizma.

zdravstveni-turizam-dentalni-turizam
foto: pixabay.com

Dentalni turizam sve popularniji vid medicinskog turizma
Strani turisti ovde dolaze zbog stručnjaka o čijem se ugledu već zna i u inostranstvu, ali i zbog znatno nižih cena za medicinske tretmane za koje bi u svojoj zemlji morali da izdvoje i po nekoliko hiljada eura više. Upravo zbog faktora niže cene dentalni turizam je u Srbiji počeo naglo da se razvija poslednjih godina. Vađenje zuba, postavljanje krunica, implantati sve je to višestruko jeftinije na našim privatnim klinikama nego u Nemačkoj ili nekoj drugoj zemlji. Na primer vađenje zuba u Evropi košta više od 100 evra, dok je u Srbiji 20 evra. Krunica u Nemačkoj košta 800 evra, u Srbiji 100 evra. Fiksne proteze koštaju i više od 3.000 evra, dok se u Srbiji cena kreće od 600 do 1.000 evra. Takođe, naši estetski hirurzi postali su čuveni u Evropi i Svetu po svojoj stručnosti i kvalitetu usluga pa ljudi iz inostranstva neretko dolaze zbog ugradnje silikona, operacije nosa ili nekih drugih estetskih zahvata.

zdravstveni-i-dentalni-turizam
foto: pixabay.com

Zdravstveni turizam naručito buja, kako kažu lekari sa privatnih klinika, u vreme prvomajskih praznika ili Božićnih i Uskršnjih praznika jer tada strani državljani mogu da izdvoje nekoliko slobodnih dana koji su im potrebni za tretman i boravak ovde nakon intervencije. Za sada je u ovoj grani vodeći dentalni turizam, mada ni turisti koji dolaze zbog estetskih zahvata ne zaostaju mnogo u broju u odnosu na njih. Sve popularnija korekcija nosa, u Evropi bi kostala više od 10.000 evra, dok u Srbiji možete da je uradite i za 2.500 evra. Za povećanje usana u Srbiji, morate da izvojite do 400 evra, dok je ova intervencija u Evropi i dvostruko skuplja. Stručnjaci za turizam kažu da bi zdravstveni turizam uz pravu strategiju i ulaganje po broju turista mogao postati brend poput Exita ili Guče, međutim za sada sve ostaje na toj konstataciji.

zdravstveni-turizam-srbije
foto: pixabay.com

Zdravstveni turizam kod nas trenutno je najzastupljeniji u Beogradu, mada se polako razvija i u drugim gradovima u Srbiji. Tako je jedna turistička agencija iz Niša u svoju ponudu za strane turiste uvrstila i dentalni turizam a ponudu je razvila u saradnji sa privatnim klinikama iz tog grada koji imaju kvalitet usluga kao i u bilo kojoj zemlji Evrope. Ova agencija se ne brine samo da strani turista dobije kvalitetan medicinski tretman, već im obezbeđuje i smeštaj za vreme boravka kao i transport i zavisnosti od složenosti medicinske intervencije.

    Autor: Gordana Ivković


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..