Ćorov vodopad


Skroviti vodopad kod Medveđe

Vreme čitanja: 2min, 37s| 524 reči

16 Feb
corov-vodopad
Foto: Miloš Filipović

Širom sveta vodopadi predstavljaju velike turističke atrakcije. U Srbiji postoji preko 90 vodopada, ali na žalost nisu dovoljno valorizovani, pa su samim tim i nedovoljno turistički posećeni.Ćorov vodopad se nalazi na teritoriji opštine Medveđa, u ataru sela Petrilje, u jugoistočnoj Srbiji, nedaleko od magistralnog puta M9, koji spaja Niš i Prištinu. Uzimajući u obzir činjenicu da naša zemlja ne spada u red država koje su bogate vodom i hidrografskom mrežom, već da smo po gustini rečne mreže malo ispod evropskog proseka, pojava ovakvih prirodnih fenomena je pravo blago. I ako po svojoj visini ne spada među džinovske vodopade u Srbiji, ovaj vodopad je zbog svojih kuriozitetnih vredosti pravi geomorfološki fenomen u ovom delu Srbije.

Po morflološkoj podeli klasifikuje se kao vodopad erozivnog tipa. Nastao je ne delu istoimenog potoka, čija dužina nije veća od 1200 m, koji se uliva u Tularsku reku, jednu od sastavnica Jablanice. Samo vrelo potoka je izuzetno izdašno i obgrljeno zelenim rastinjem, tako da i u najsušnijim delovima godine ne presuši. Na 150 m od svog ušća, Ćorov potok formira istoimeni vodopad visine 18 metara. Kako su stene pri ušću mekše i izgrađene od peščara, a usled velikog pada, potok je usekao teren i napravio vodoskok.

corov-vodopad-kod-medvedje
Foto: Miloš Filipović

Kao i većina mesta u Srbiji i za ovaj lokalitet se vezuju brojne legende. Prema jednoj od tih legendi, turski paša je zbog neuzvraćene ljubavi i drskosti vezao prelepu srpkinju o stene, gde su joj ptice iskopale oči. Dok se prema drugoj legendi, na ovom mestu okupljale pralje kako bi prale veš i kupale se, gde bi zbog specifične pozicije terena bile zaštićene od pogleda znatiželjnih mladića.

Bile istinite ili ne ove legende su značajne za etimologiju naziva samog lolaliteta. Samim tim uz slikovite prirodne lepote ovog mesta, dobijena je još jedna turistička atrakcija koja će sigurno privući veliki broj turista u narednom periodu. Činjenica je da je konfiguracija terena takva i kao sam ovaj vodopad specifična, da i pored toga što je veoma blizu puta, vodopad toliko skrovit da su za njega znali samo dobro upućeni meštani.

skriveni-corov-vodopad
Foto: Miloš Filipović

Kao turističku vrednost i turistički lokalitet, prepoznali su ga radnici Turističke organizacije opštine Medveđa krajem 2016. godine, a već u proleće 2017. godine izvedeni su radovi na uređenju ovog vodopada. Mapirane su i očišćene staze i uređen prilaz vodopadu, izgrađeni su letnjikovci, mesta za roštilj, parking prostor, mesta za odlaganje smeća uz prigodne poruke na drvenim tablama o značaju očuvanja životne sredine. Vodopad sadrži kolorit prikaz svojih karakteristika kroz različita godišnja doba, ostavlja jak utisak na svakog posetioca a samim tim i trajne uspomene na sve turiste.

Sve ovo čini ovaj prostor primamljivim za sve aktivnosti na polju užitka i odmora u prirodi. Specifična mikroklima je uslovljena i bujnom vegetacijom, stoletne bukove šume i hladna izvorska voda, spuštaju temperaturu za par stepeni u onosu na obližnje gradske centre, pa je ovo prava oaza osveženja i odmora u letnjim mesecima. Tako su leti posete učestalije jer je užitak jači, što zbog pomenutog osećaja hladovine i osveženja a i zbog prigodnije situacije i okruženja za piknik ili izlet.

Za sve ljubitelje prirode, daleko od buke, stresa i urbanog života, ovo je idealno mesto za odmor i kratki predah od svakodnevnice!!!

    Autor: Vlada Jovanović


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..