10 razloga za odmor u Vojvodini


Upoznaj Vojvodinu

Vreme čitanja: 8min, 50s| 1769 reči

23 Feb
odmor-u-vojvodini
Foto: instagram.com/boyanmiami

Vojvodina sve više objedinjuje na prvi pogled potpune suprotnosti – miran odmor i adrenalinske aktivnosti, zaštićena prirodna područja i urbana dešavanja na svetskom nivou, a tu su i kuće nekih od naistaknutijih ličnosti naše istorije.Iako je svima prva asocijacija na ovaj deo Srbije, lagan tempo života, razvučen govor i veseli tamburaši, Vojvodina sve više razvija šaroliku ponudu u aktivnostima i destinacijama koje mogu zadovoljiti različite turiste. Bilo da vam treba izolacija i beg od stresa ili želite nekoliko dana raznovrsnog adrenalina Vojvodina može biti upravo ono što vam treba. Poslednjih nekoliko godina razvile su se i nove ponude turizma ovog kraja i zato vam predstavljamo deset razloga zbog kojih će mnogi hteti da odu u Vojvodinu barem jedan vikend godišnje.

priroda-vojvodine
Foto: instagram.com/misicka_2311

Uzbudljiva priroda

Iako je Vojvodina možda poslednji kraj Srbije na koji biste prikačili ovaj epitet ona itekako čuva uzbudljive prirodne predele a dobar deo je i zaštićen na državnom ali i na međunarodnom nivou. Pored nepreglednih ravnica i njiva pokraj puta koje deluju kao da im nema kraja, Vojvodina ima svoje rezervate prirode koje rado posećuju i pripadnici kraljevskih porodica. Specijalni rezervati prirode, spomenici prirode, nacionalni park, sve su to područja puna zelenila i bujnog biljnog i životinjskog sveta koji vas može opčiniti. Fruška gora sa svojim idealnim stazama za pešačenje i skrivenim planinskim jezerima, Koviljsko-petrovaradinski rit koji je idealan za vožnju čamcem čiju putanju okružuje bogato zelenilo, su neki od najboljih primera očuvane prirode u ravnici. Mnogi će vam reći da je upravo ovo najlepši kraj severa naše zemlje, pa nije čudo što su Čarls i Kamila u toku svoje posete hteli da obiđu baš ovaj deo. Ako je plemićima dobro, zašto ne bi bilo i nama?

gornje-podunavlje-vojvodina
Foto: Gost.rs(Marko Dimitrijević)

Gornje podunavlje - Srpski Amazon

Gornje podunavlje ili Srpski odnosno Evropski Amazon jeste Specijalni rezervat prirode. I kao što ga štiti država ovo vredno parče zelenog raja nalazi se i na listi UNESKA kao specijalni rezervat biosfere. Gornje Podunavlje je pojam koji se tek probija i polako stiže na listu želja domaćih turista. Jedan od razloga za to je što je neko vreme ovaj kraj bio zaštićen ali poslednjih nekoliko godina mnogo toga je "popravljeno" odnosno vraćeno prirodi. Poseban doživljaj je voziti se rukavcima čamcem okruženi bogatim zelenilom i pri tom čuti na primer riku jelena. Pored jelena ovaj kraj je stanište i crnih roda, vidri, divljih svinja i mnogih drugih životinjskih vrsta. Osim ovog moćnog prirodnog spoja, ovde može da se omiriše i tradicionalan riblji specijalitet. Sve o ovom kraju možete pročitati ovde.

Kuće znamenitih ličnosti

Neki od najevićih umova naše nauke i kulture, potekli su baš sa ovog područja te kuće u kojima su oni proveli deo svog života možete da vidite i danas. Mihajlo Pupin, jedan od naših najpoznatijih načnika, izuzetno cenjen i "preko okeana" odrastao je u Južnom Banatu gde je i sačuvana njegova kuća. Kuća Mihajla Pupina nalazi se u Idvoru i deo je muzejske postavke. To je Srpska banatska kuća polovine XIX veka, sa karakterističnom fasadom i enterijerom specifičnim za to razdoblje. U blizini je i muzej posvećen naučniku u kome se svaki posetilac može upoznati sa njegovim razvojnim putem. U Novom Sadu u Kisačkoj 20 zatećićete kuću u kojoj je jedno vreme živeo jedan od najpoznatijih naučnika svih vremena Albert Ajnštajn sa svojom saradnicom i suprugom Milevom Marić. Neke pretpostavke kažu da je možda baš u toj kući i nastala čuvena teorija relativiteta. Kuća je trenutno u lošem stanju, a spomen ploča koja je ukazivala na to da su veliki naučnici ovde živeli više puta je ukradena. Dobra vest je da je najavljena rekonstrukcija fasade a u pripremi je i spomen soba Mileve Marić. Spomen zbirka Jovana Jovanovića Zmaja, jednog od najznačajnijih pesnika romantizma, čiju smo Riznicu pesama žutih korica svi imali kao mali, nalazi se u Sremskoj Kamenici. Tu je pesnik proveo poslednje godine svog života, a danas je to preuređeno u muzejski prostor u kom pet prostrija predstavlja različite epohe pesnikovog života. Pored brojnih pesama i časopisa u muzeju su izloženi i Zmajevi lekarski zapisi.

vojvodina-biciklo
Foto: pixabay.com

Biciklom kroz ravnicu

Ili kroz planinu na severu zemelje. Biciklizam je aktivnost koja sve više uzima maha, a često se povezuje i sa turizmom pogotovo za sve one koji vole aktivan odmor. Tako su se i Vojvodini razvile razne vikend ciklo ture, za sve one koji bi da vide šta to Vojvodina nudi, a da se usput i rekreiraju. Bajsom možete da obiđete Frušku goru i to u vikend turama do sto ljudi. Na dva točka možete se upoznati i sa vinogradima Vršca u podnožju Vršačkih planina kao i sa najpoznatijim izletištem u Somboru. Ciklo ture organizuju se i zanimljivim trasama Apatina i Beočina tu je naravano uvek zanimljiv Srem, kao i prirodni predeli u blizini Kovilja.

verski-turizam-vojvodine
Foto: Gost.rs(Irena Čučković)

Verski turizam

Za sve one kojima su manastiri motiv za putovanje, ali i oni koji cene vredno srednjevekovno nasleđe, Fruška gora je pre svega idealno mesto za ovakav vid putovanja. Statistika kaže da je verski turizam u porastu i da je sve sve više onih koji obilaze najvažnije simbole određene religije. U tom smislu Vojvodina će sigurno biti sve posećenija u narednom periodu. Na Fruškoj gori nalazi se 17 manastira iz srednjevekovnog perioda i dva koja su nastala u skorije vreme. Neki od najpoznatijih manastira su Krušedol, Hopovo, Mala i Velika Remeta i Rakovac. Vojvodina je plodno tle za verski turizam zbog toga što se mogu naći značajni verski objekti različitih religija. Primeri su čuvena Sinagoga u Novom Sadu kao i Crkva imena Marijinog, katedrala u centru grada koja je jedna od prvih asocijacija na Novi Sad.

vojvodina-salasi
Foto: Naš salaš Sombor

Salaši i etno domaćinstva

Ako ste ipak umorni od adrenalina svakodnevnog života i samo vam treba mir zna se tu su salaši i etno domaćinstva. Salaši su poslednju deceniju doživeli pravi procvat i posebnu su popularni za svadbe i neke druge vrste proslava. Međutim, na mnogima od tih salaša može da se i zanoći i provede vikend. Autetntičan vojvođanski ambijent dočekaće vas na svakom od ovih salaša, a ono što je najvažnije imate zagrantovan mir i tišinu. Ujutru vas čeka kasni doručak a zna se da u Vojvodini sigurno niko nije ostao gladan. Iako salaši čuvaju mir i osećaj minulih vremena, oni su svakako prilagođeni i vašim savremenim potrebama. Tu su tv, kablovska i wi-fi a mnogi ova područja preporučuju i za beg iz grada sa društvom. Seoski turizam je prilično razvijen u Vojvodini pa pored salaša tu su i etno domaćinstva gde možete boraviti u samouslužnim kućama, obilaziti voćnjake, probavati rakiju, ali i iznajmiti bicikl i obići znamenite lokalitete koji se nalaze u blizni. U nekim domaćinstvima vreme možete provesti i tako što ćete se oprobati u nekom od davno zaboravljenih zanata.

vojvodina-moto-trke
Foto: pixabay.com

Moto trke

Adrenalin možda nije prva asocijacija na Vojvodinu, ali svakako u tom kraju može da se nađe. Ko voli ovakav beg od svakodnevice sasvim sigurno treba da poseti moto trke koje se organizuju na Fruškoj gori. Toko jeseni 2017. godine ova planina bila je upravo poligon za jednu od ovakvu trku. Poslednjeg vikenda u oktobru održano je Hard Enduro takmičenje pod nazivom "Alma Mons Hunt 2017" je u organizaciji SUMS SHUMARS. Takmičenje je okupilo učesnike iz raznih gradova Srbije i regiona, koji su motorima savladavali neprastipačne terene i prepreke na putu. Trasa za ovakvu adrenalinsku avanturu i dalje postoji i rado je koriste takozvani vikend vozači ljubitelji adrenalina. Moto trke organizuju se i u drugim gradovima Vojvodine, poput Zrenjanina nedavno.

ergele-vojvodine
Foto: instagram.com/dragana23prosinac

Ergele

Kada hoćete da se odmarate kao gospoda iz nekih prošlih vremena opet treba da se zaputite u Vojvodinu. Ergele su idealne za neko vikend opuštanje ili jednodnevni izgled, pogotovo za porodice sa malom decom koja odrastaju u gradu. Pored veličanstvenih i ponosnih konja, neki od ovih centara imaju i mini zoo vrt pa je to prilika da deca povedu vreme u prirodi i upoznaju se sa nekim neobičnim životinjama. Ergela u Crepaji, naselju na dvadesetak kilometara od Beograda upravo je idealna za porodičan izlet. Pored ručka porodica će moći da uživa u jahanju ili vožnji fijakerom, ali i da poseti mini zoo vrt. Ergela Karađorđevo kod Bačke Palanke takođe može da vam pruži doživljaj fijakera i jahanja konja, ali i da vas provede kroz istoriju. Uz ovu ergelu možete posetiti muzej i čuti priču o autentičnim eksponatima. Primer su svakako sanke kojima se vozio Josip Broz Tito kada je zimi išao u diplomatski lov, odmah pored je i fijaker kojim se takođe isključivo vozio Tito. Vožnju saonicama kroz lovište takođe možete i vi iskustiti, kao i vožnju čamcem kroz rukavce Dunava. Naravno tu je i ergela Kelebija, koja se nalazi na 500 metara od graničnog prelaza istog imena. Ovde se jedu jela koja se spremaju po receptu od pre 40 godina a pored konja ima i razne terene za decu kako bi boravak ovde bio pravo opuštanje.

dvorci-vojvodine
Foto: Gost.rs(Gordana Ivković)

Dvorci

Dvorci Vojvodine jesu možda i prva asocijacija za izlet u Vojvodini. Ukoliko ih još uvek niste obišli, svakako bi trebalo neki vikend ove godine za njih da rezervišete. Najpoznatiji je svakako dvorac Fantast, zaostavština porodice Dunđerski koji nesumnjivo ima moć da vas preseli u vreme bajki zbog svoje raskošne arhitekture. U blizini dvorca je i ergela pa je doživljaj neke druge ephe potpun. Moguće je organizovano ići u lov i ribolov ali i u razgledanje okoline dvorca. Kaštel u Ečkoj je još jedan dvorski biser Vojvodine, a jedna od najznačajnijih zanimljivsoti je svakako da je na njegovom otvaranju svirao čuveni Franc List. Dvor možete naći i u samom centru Novog Sada. Reč je naravno o Vladičanskom dvoru koji kombinuje više stilova gradnje i nalazi se na kraju Zmaj Jovine ulice iza spomenika velikom pesniku.

masnifestacije-u-vojvodini
Foto: Gost.rs(Irena Čučković)

Manifestacije Vojvodine

Manifestacije koje slave neku vrstu domaće hrane apsolutno su u usponu kada je reč o popularnosti. Neretko ljudi iz gradova dolaze na ovakve događaje prvo zbog želje da probaju pravu domaću hranu, ali i zbog posebnog domaćinskog duha kakav ove manifestacije obavezno nose. Kobasicijada u Turiji koja se bliži sigurno je jedna od najpoznatijih, a kako i ne bi kad se obara rekord u pravljenju najduže kobasice. Tu je naravno i kulenijada koju obavezno posete ljubitelji dobrog pikantnog kulena. Bački Petrovac godinama čuva tajnu ovog kulena koji ne može nigde više osim tu da se nađe. Iako suhomesnati, ovo je zvanično i kvalitetan proizvod jer pravi petrovački kulen nema konzervansa niti aditiva. Futoška kupusijada je još jedna brend manifestacija Vojvodine kada ceo Futog, naselje nadomak Novog Sada zamiriše na slatki kupus. Ovde obično bude organizovan i koncert nekih poznatih pevača pa ljudi budu i siti i opušteni sa najlepšim utiscima. Ove tri su samo neke od čuvenih manifestacija koje se u ime hrane organizuju po celoj Vojvodini gotovo tokom cele godine.

    Autor: Gordana Ivković


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..