Mrkonjski vis


Nova turistička atrakcija Medveđe

Vreme čitanja: 2min, 40s| 535 reči

8 Feb
mrkonjski vis
Foto: Miloš Filipović

Mrkonjski vis se nalazi na teritoriji opštine Medveđa, južno od sela Tulare, u jugoistočnoj Srbiji. Predstavlja novu turističku atrakciju ovog dela naše zemlje. Nadmorska visina vulkanske kupe iznosi 1070 metara. Mrkonjski vis predstavlja retke ostatke vulkanizma u Srbiji.U daljoj geološkoj prošlosti područje Srbije bilo je izloženo velikom vulkanskom aktivnošću a najizrazitija aktivnost bila je pre 40 miliona godina, poslednja vulkanska erupcija na teritoriji Srbije zabeležena je pre 20 miliona godina. Paleovulkanska kupa Mrkonjski vis je stacionirana u jednoj od tri vulkanske zone u Srbiji i zajedno sa Veletinom i Zvečanom, čine Kosovosko-Metohijsku vulkansku zonu.

Kao posledica vulkanizma u daljoj geološkoj prošlosti na ovom području se pojavio veliki broj termomineralnih izvora čije temperature neretko prelaze 90ºC. Takvi su izvori u Tularskoj Banji i Sijarinskoj Banji. Što se tiče litološkog sastava vulkanska kupa izgrađena od intermedijarnih trahitskih stena. Vraćajući retrospektivu kroz 90-te godine prošlog veka grupa naučnika se zalagala da se ovaj prostor stavi pod svojevrsnu zaštitu kako zbog impozantnog oblika vulkanske kupe tako i sa aspekta geomorfološkog, morfološkog, balneološkog značaja ovog rariteta. Blokovi stena raznih veličina nagomilanih na severnim padinama utiču na formiranje specifičnog supstrata što je u vezi sa pojavom reliktne vegetacije. Reliktne šumske zajednice nalaze se na severnoj ekspoziciji gde se nalazi jedna od endemskih vrsta koja se na ovom području naziva "Mečija leska" (Medveđa leska). Pored nje dominiraju crni grab, beli jasen i bukva.

mrkonjski-vis-nova-turisticka-atrakcija
Foto: Miloš Filipović

Naporima lokalne zajednice prethodnih godina učinjeno je dosta na promociji same vulkanske kupe kao i na uređenju ovog prostora za posete planinara, ljubitelja prirode, izviđača i uostalom svih turista. Izvršeno je mapiranje staza, uređen je i sam prilaz vrhu a radi bezbednosti posetilaca postavljeno je više od 50m rukohvata sa ogradom od čvrstog materijala kao i razni drugi sadržaji na samom platou, zbog svoje pozicije u uslovima dobre vidljivosti, pogled sa platoa se širokom i velelepnom slikom pruža do Kopaonika, Šar planine, Čakora, Golije, Stare i Suve planine, Jastrebca, Radan planine i Mokre Gore.

Ovi brdsko - planinski tereni pogoduju kako za planinare i za bicikliste, pogotovo za ekstremni biciklizam tako i za ljubitelje ekstremnog automobilizma. Zato je u oktobru mesecu prošle godine održana Džipijada a jedna od ruta je bila preko Mrkonjskog visa. Učesnici te Džipijade i to preko 30 terenaca iz svih okolnih krajeva, su napravili pauzu u samom podnožju Mrkonjskog visa i iskoristili priliku za uživanje u fantastičnom pogledu koji pruža sam plato ovog visa. Na Mrkonjski vis se dolazi mapiranim stazama iz dva pravca. Prvi pravac je iz sela Petrilje, i to skretanje kod kafane "Cer", i ovaj uspon daje nekih sat i po vremena putovanja do samog vrha što predstavlja dužinu puta od 4km. Drugi pravac je iz sela Medevce, trasa je nešto duža ali se za svo vreme putovanja pruža odličan pogled na sam vis, što možda ovu rutu čini i privlačnijom za posetioce.

mrkonjski-vis-vulkanska-kupa-medvedja
Foto: Miloš Filipović

Udruženje građana planinarsko-ekološki pokret “Mrkonjski vis” dva puta godišnje organizuje uspon na vis pod nazivom “Pešačenjem do zdravlja”. Ove akcije se sprovode u proleće i jesen a učesnici su školarci iz osnovnih i srednjih škola. To su za sada jedini organizovani oblici posete Mrkonjskom visu ali se planinarske organizacije iz okolnih mesta organizuju i sve masovnije posećuju ovu novu turističku destinaciju i atrakciju za sve ljubitelje prirodnih lepota.

    Autor: Vlada Jovanović


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..