8 razloga da posetite Aranđelovac


Turističke atrakcije srca Šumadije

Vreme čitanja: 4min, 20s| 876reči

2 Mar
pecina-risovaca
Foto: Dejan Milanov

Poznata kisela voda uglavnom nam je svima prva asocijacija kada se pomene Aranđelovac. Međutim, ovaj grad krije veliki turistički potencijal i svojim posetiocima može ponuditi još mnogo toga lepog i interesantnog.Stoga vam predstavljamo 8 mesta koja bi obavezno trebalo da obiđete prilikom posete Aranđelovcu.

Pećina Risovača
Pećina Risovača jedan je od glavnih simbola grada Aranđelovca i takođe jedna od najpoznatijih pećina u Srbiji. Nalazi se na samom ulazu u naselje, što predstavlja pravu retkost, ne samo u Evropi, već i u svetu. Osim što obiluje zanimljivim oblicima pećinskog nakita, Risovača je značajno arheološko nalazište starijeg kamenog doba (paleolita). U tom periodu naseljavao ju je neandertalac. Pored oruđa kojim se on služio, pronađeno je i mnoštvo fosilnih ostataka različitih životinja, kao što su pećinski lav i pećinski medved. Pećina Risovača je stanište potkovičara, vrste slepog miša koja je ugrožena i zakonom zaštićena. Upravo iz tog razloga u pećini je zabranjeno fotografisanje. Danas Risovača ima status spomenika prirode od izuzetnog i kulturnog dobra od velikogog značaja i jedna je od najsavremenije uređenih pećina u Srbiji.

park-bukovicke-banje
Foto: Gost.rs(Marko Dimitrijević)

Park Bukovičke banje
Park Bukovičke banje, koji se nalazi u samom centru Aranđelovca, svakako spada u najzanimljivije uređene parkove u Srbiji. Prvo drveće zasađeno je oko 1856. godine, kada su napravljene i prve staze. Za vreme vladavine kneza Mihajla Obrenovića i tokom 1870-ih godina, Bukovička banja je sa svojim parkom bila jedno od najbolje uređenih banjskih naselja. 1868. godine počinje da se gradi Staro zdanje, najstariji sačuvani objekat u ovom parku, kao letnja rezidencija dinastije Obrenović. 30-ih godina XX veka Park je pretrpeo najveću promenu izgleda, a od 1966. godine postaje ambijent najveće zbirke skulptura u slobodnom prostoru. Park je najveća izložba skulptura od jednorodnog materijala pod vedrim nebom u Evropi. U svetu postoji samo jedna izlozba veca od ove, u državi Teksas u SAD. Najveći broj skulptura u parku Bukovičke banje danas čine vajarska ostvarenja nastala u okviru Međunarodnog simpozijuma "Beli Venčac", koji su svrstani u red najznačajnijih atrakcija u domenu likovne umetnosti. Uredbom Vlade Republike Srbije 2011.godine Park postaje Spomenik prirode, sa kategorizacijom I stepenom zaštite.

planina-bukulja
Foto: Gost.rs(Marko Dimitrijević)

Planina Bukulja
Ukoliko ste ljubitelj vidikovaca – planina Bukulja je pravo mesto za vas. Naziv Bukulja potiče od reči "bukulj" – deminutiva slovenske reči "buk".

Njen najviši vrh iznosi 696m, ispod kojeg se nalazi vidikovac sa kog, bez preterivanja, možete videti pola Šumadije. Bukulja je omiljeno izletište Aranđelovčana, ali i gostiju Bukovičke banje. Iako je sam vidikovac uređen, put koji vodi do njega nije u dobrom stanju.

jezero-garasi
Foto: Gost.rs(Marko Dimitrijević)

Jezero Garaši
Jezero Garaši, poznato i kao Garaško jezero, nalazi se u podnožju Bukulje, na oko 10km od Aranđelovca. U pitanju je akumulaciono jezero nastalo 1976. godine, podizanjem 400m duge zemljane brane. Jezero je poribljeno, tako da predstavlja jedno od omiljenih izletišta lokalnih ribolovaca. Međutim, s obzirom da se voda iz jezera koristi i za vodosnabdevanje, ribolov je strogo kontrolisan.

orasac
Foto: Gost.rs(Marko Dimitrijević)

Orašac
Znamenito mesto Orašac nalazi se nadomak Aranđelovca. Selo Orašac je mesto u kom je podignut Prvi srpski ustanak, 15. februara 1804. godine. S tim u vezi, 15. februar se danas slavi kao Dan državnosti Republike Srbije. U znak sećanja na ovaj događaj u Orašcu je podignuta crkva Vaznesenja Gospodnjeg, Spomen škola, spomen česma u Marićevića jaruzi, muzej i skulptura Karađorđa. Zanimljivo je da su objekti koji čine današnji Spomen park izgrađeni u vremenskom rasponu od preko 130 godina. Najpre je izgrađena crkva, oko 1870. godine, dok je spomenik Karađorđu otkriven 2004. godine, povodom dvestogodišnjice podizanja Ustanka.

konjicki-klub-arandjelovac
Foto: Konjički klub Aranđelovac

Konjički klub Aranđelovac
Ukoliko ste ljubitelj jahanja i aktivnog odmora u prirodi – Aranđelovac Vam i to može ponuditi. Konjički klub Aranđelovac nalazi se blizu Akva parka, nap utu za Bukulju. Klub je počeo sa radom 2008. godine ponudom rekreativnog i turističkog jahanja. Usledilo je uključivanje u sportske aktivnosti i takmičenja. Konjički klub ujedno obuhvata i Eko selo, s obzirom da su objekti izgrađeni od prirodnih materijala. Osim terenskih i turističkih tura i obuke u jahanju, ovaj klub se bavi i hipoterapijom – lečenjem uz pomoć konja. Veliki broj dece i omladine sa određenim problemima dolazi ovde i rezultati su izuzetni.

hotel-izvor-arandjelovac
Foto: Gost.rs(Marko Dimitrijević)

Hotel Izvor
Akva park hotela "Izvor" nalazi se u Aranđelovcu, u sklopu kompleksa istoimenog hotela, na površini od 6ha. Idealno je mesto za porodice sa decom, ali i sve starije posetioce željne avantura na vodi. Obuhvata tri bazena sa mineralnom vodom, 12 slajdova za odrasle, 3 slajda za decu i mnoštvo atrakcija koje će zadovoljiti i najzahtevnije posetioce koji su imali priliku da posete slična mesta u svetu. Osim brojnih vodenih atrakcija, akva park nudi i restoran, igrališta za decu, mnogobrojne sportske terene, amfiteatar, kao i sopstveni parking. Trenutno je to najveći Akva park u našoj zemlji, sa jednim od najviših tobogana (22m).

brestovi-i-vizija-arandjelovac
Foto: Etno selo Brestovi i vizija

Etno selo Brestovi i vizija
Za sam kraj obilaska Aranđelovca – preporučujemo vam Etno selo "Brestovi i Vizija", smešteno na obroncima Bukulje, iznad parka Bukovičke banje. Srce kompleksa čini restoran u čijoj ponudi su brojni specijaliteti od mesa, pripremljeni na tradicionalan način. Iako je meni na prvi pogled namenjen gurmanima, u dogovoru sa šefom kuhinje, specijalitete za sebe mogu odabrati i vegeterijanci. Restoran poseduje i prelepu terasu sa koje ćete, osim u hrani, uživati i u fenomenalnom pogledu na Aranđelovac i Šumadiju. Etno selo nudi i mogućnost smeštaja u svojih 5 apartmana, koji su nastali preuređenjem tri originalna šumadijska drvena vajata, stara više od dva veka.

    Autor: Irena Čučković


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..