Razlozi za doći u Priboj


Provod u gradu na Limu

Vreme čitanja: 10min, 41s| 2139 reči

6 Mar
priboj-planinski-vrhovi
Foto: ŽKP Leskovac Priboj

Priboj je malo gradsko naselje Zlatiborskog okruga, sa velikim turističkim potencijalom. Gradić smešten između tri države, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, može vam pružiti možda i najraznovrsniji odmor koji ste ikad doživeli.Pozicioniran tik uz reku Lim, okružen sa nekoliko planina, Priboj ima izuzetan potencijal za adrenalinski turizam, ali i za ljubitelje mirnog odmora u prirodi itekako ima šta da ponudi. Odlično povezan saobraćajnom vezom, na nekoliko sati vožnje od Beograda upravo ovaj grad može biti vaš beg u prirodu nekog sledećeg sunčanog vikenda. Pročitajte u nastavku kojih je to sedam razloga zbog kojih treba da posetite Priboj.

Pohod na 4 planinska vrha

Priboj je grad okružen planinama Bić, Pobijenik, Pribojski Crni vrh i Banjsko brdo. Do najvišeg vrha svake od ovih planina moguće će doći iz samog centra Priboja za nekoliko sati lagane planinarske šetnje. Brdsko-planinsko okruženje tog grada bogato je očuvanom prirodom i čistim vazduhom. Iskusni alpinsti porede Priboj sa slovenačkim planinama, baš zbog toga što se iz samog centra može stići do vrha neke od četiri okolne planine. Do vrha će vas dovesti licencirani i iskusni vodiči planinarskog kluba. Laganim hodom uz pauze za odmor i jelo, trebaće vam tri do četiri sata do nekog od vrhova sa kog puca savršen pogled na panoramu Priboja i zeleni Lim. U ovom gradu je toliko razvijeno planinarstvo da se ove godine u Limu održavaju Dani Planinara.

priboj-oporavak
Foto: raftingekolim.mojsajt.rs

Medicinski turizam

Banja kod Priboja ili kako je neki zovu i Pribojska banja nalazi se na idealnom mestu sa više prednosti za različite vrste oboljenja. Bogatstvo termalnih izvora i pozicija koja joj daje epitet i vazdušne banje pružaju joj veliki potencijal za banjski turizam. Ovde se leče razna reumatološka oboljenja, vrši se oporavak posle preloma, leče oboljenja nerava, ginekološka oboljenja poput steriliteta, lečenje problema sa varenjem ili kožna oboljenja. Temperatura izvora vode se kreće od 35,5 do 37,5. Mogu se koristiti četiri izvora, napravljen je i bazen. Istraživanja su pokazala da je boravak u Banji kod Priboja izuzetno delotvoran kod lečenja navedenih oboljenja.

priboj-seoski-turizam
Foto: raftingekolim.mojsajt.rs

Uživanje u seoskom turizmu

Iako je seoski turizam ovde tek u povoju, možete lako naći smeštaj u ovom planinskom kraju kao i domaćinstvo u kom se služe tradicionalna jela srpske kuhinje. Ukoliko baš želite da se zavučete u potponosti u prirodu, trebalo bi da posetite neka od okolnih pribojskih sela za koje se malo zna iako kriju neverovtanu lepotu. U okolini Priboja nalaze se sela Krnjača, Ograde, Gornje i Donje Babine. U Srbiji je malo ko čuo za netaknutu prirodu ovog kraja, a Ograde su postale poznate u svetskim okvirima kada je na festivalu u Meksiku naš dokumentarni film „Maša na granici“ pre nekoliko godina dobio prvu nagradu.

priboj-manastir-banja
Foto: instagram.com/_notrevoyage_

Čuveni manastir

Ukoliko volite umetnost i poštovalac ste naše istorije i kulture dok ste u Priboju možete posetiti i manastir Banja koji se nalazi u njegovoj okolini. Ovaj srednjevekovni manastir je pod zaštitom države kao kulturno dobro od izuzetnog značaja. Ne zna se tačno u kojoj je godini napravljen, ali se zna da je postojao u XII veku. Manastir je imao značajnu ulogu u srednjevekovnoj Srbiji, o čemu svedoče i spisi. Glavni manastirski Hram posvećen je svetom Nikoli i taj hram je zadužbina Stefana Dečanskog. Manastir je rušen i obnavljan više puta, a 1974. godine u njemu je pronađena srednjevekovna riznica koja se smatra najbogatijom i najkompletnijom srednjevekovnom riznicom na Balkanu.

priboj-rafting-limom
Foto: raftingekolim.mojsajt.rs

Rafting rekom Lim

Iako zbog banje i manastira Priboj deluje kao mesto zanimljivo samo turistima koji vole mirniji odmor, ovaj grad je idealan i za adrenalin turizam. Glavni krivac za to je čudesni Lim koji Priboj preseca na pola i čini ovaj brdsko-planinski gradić još primamljivijim. Lim je jedna od naših reka koja je među najpopularnjima kada je reč o raftingu. Ovaj sprot se ovde organizuje već 17 godina, a centralni događaj je Limska regata koja se organizuje svake godine krajem maja ili početkom juna. Ovde se prijavljuju brojni učesnici iz Srbije, Crne Gore i Bosne ali i drugih zemalja. Iako se za adrenalin opredeljejuju uglavnom mladi, u klubu koji neguje ovaj sprot kažu da su imali čak i jednu ženu od 74 godine koja se rado spustila uz Lim.

priboj-sportsko-penjanje
Foto: ŽKP Leskovac Priboj

Sportsko penjanje

Ovo je drugi razlog zbog je Priboj idealan za razvoj adrenalinskog turizma. Pored razrađenog i prepoznatljivog raftinga na Limu, tu je i mogućnost penjanja na prirodnoj steni u Kanjonu Sutjeske koji se nalazi na tridesetak kilometara od Priboja. Ovo je doduše više namenjeno iskusnjim penjačima, ali je lokacija ima odličan potencijal i tu se već neko vreme organizuju i takmičenja.

priboj-potpecko-jezero
Foto: ŽKP Leskovac Priboj

Potpećko jezero

Potpećko jezero je možda i jedno od najlepših jezera koja postoje u našoj zemlji. Ukoliko posetite Priboj sasvim sigurno ćete moći da vidite njegovu lepotu ali na nažalost ne i da se brčnete u njemu. Potpećko jezero nastalo je na reci Lim, a zbog izuzetno čiste vode ima bogat svet riba i povoljan je za ribolov. Zbog pozicije Potpećko jezero je pogodno za tranzitni turizam, ali se ova mogućnost ne koristi dovoljno. Okruženo sa nekoliko različitih planina i toliko čisto da u njemu ima više vrsta ribe idealno je za uživanje u ribolovu. Potpećko jezero je svakako jedan od najlepših dragulja pribojskog kraja.

    Autor: Gordana Ivković


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..