Sokobanja


Zeleno srce Srbije

Vreme čitanja: 2min, 32s| 509reči

13 Feb
sokobanja
Foto: Zoran Kocić

Predstavljamo vam Sokobanju. Sa sigurnošću se može reći jednu od najlepših turističkih destinacija Srbije, ujedno i poznato lečilište. Sigurni smo da može i mora biti mnogo bolje iskorišćenja i promovisana nego što je sada.Sokobanja , ušuškana između planina Rtnja i Ozrena u Zaječarskom okrugu, na 400 metara nadmorske visine predstavlja pravo mesto za uživanje, rekreaciju i odmor ali i od davnina poznato lečilište. Arheološki nalazi potvrđuju da su se ljudi oko sokobanjskih lekovitih mineralnih izvora naseljavali još u doba neolita a zapisi Rimljana, turskih putopisaca i na posletku austrijskih osvajača svedoče o postojanju lečilišta vekovima unazad. Nije se bez razloga govorilo "Sokobanja Sokograd, dođeš star odeš mlad!" Takođe je poznata i kao "zeleno srce Srbije".

soko-banja
Foto: Zoran Kocić

Tokom svog dugog postojanja često je menjala svoj naziv: Balnea, Banja, Velika Banja, Aleksinačka Banja, Sokol Banja da bi 1859. godine dobila ime koje i danas nosi, po istorijskom gradu Sokogradu koji je srušen 1416. godine. Lepotu i značaj ovog nesebičnog dara prirode umeo je, u tek oslobođenoj Srbiji, da prepozna knjaz Miloš Obrenović. Knjaz izdaje naredbu da se u Sokobanji podigne bolnica, opravi amam i sazida poseban konak za njega. Nalaže da se uzorci banjske vode pošalju na analizu u Beč i postavlja prvog banjskog lekara, Austrijanca Leopolda Erliha, koga meštani ubrzo prekrštavaju u Đorđa Novakovića - doktor Đoku. Godina 1837. označava početak razvoja turizma u Sokobanji. Tada je iz knjaževe kancelarije u Kragujevcu napisan prvi uput za banjsko lečenje i to na ime izvesnog zastavnika Lazarevića. Električne instalacije za hidroelektrična kupanja u osam kada banjskog kupatila uvedene su još 1895. godine.

soko-banja
Foto: Zoran Kocić

U Sokobanji se uglavnom leči većina oboljenja koja zahvataju pluća i disajne puteve. Sokobanja takođe pogoduje lečenju bolesti endokrinog sistema, ginekoloških oboljenja, nekih oblika Parkinsonove bolesti, bolesti bubrega i metabolizma kao i svih oblika psihičke i fizičke iscrpljenosti. Blaga kontinentalna klima, visoka koncentracija kiseonika, negativnih jona i ozona u vazduhu, povoljan atmosferski pritisak i umerene padavite, skoro potpuno odsustvo aero zagađenja bile su preporuke da specijalna bolnica „Sokobanja" bude izgrađena baš na ovom mestu.

soko-banja
Foto: Zoran Kocić

Bolnica je osnovana 1977. godine i dan danas je simbol zdravstvenog turizma ne samo Sokobanje već i cele Srbije. Ona je jedina ustanova u Srbiji koja poseduje posebno odobrenje Ministarstva zdravlja za primenu prirodnih faktora u lečenju. Pored toga, bolnica predstavlja naučno - nastavnu bazu pri Medicinskom fakultetu u Nišu.

soko-banja-prelepa
Foto: Zoran Kocić

Osim banjskog i zdravstvenog turizma, planine kojima je Sokobanja okružena su poslastica za sve ljubitelje aktivnog odmora: planinarenja i planinskog biciklizma. Zbog svoje neverovatne geografske pozicije, netaknute prirode, bogate istorije i tradicije kao i pregršt sadržaja ne čudi podatak da se poslednjih godina turistički promet Sokobanje nalazi u samom vrhu srpskog turizma i pored nezadovoljavajuće putne infrastrukture. Od smeštajnih kapaciteta u ponudi je hotelski smeštaj kao i smeštaj u privatnim sobama, apartmanima i studijima.

soko-banja-prelepa-banja
Foto: Mira Gavrić Lukić

Bez ikakvog preterivanja, kada govorimo o Sokobanji radi se o jednoj od najlepših turističkih destinacija u Srbiji koju jednostavno morate posetiti.

    Autor: Miloš Miljković


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..