Stara planina


Prirodni dragulj

Vreme čitanja: 2min, 14s| 448 reči

13 Feb
stara-planina
Foto: Zoran Kocić

Stara planina je možda i jedan od najvećih prirodnih dragulja Srbije koji je turistički neiskorišćen.Balkan, kako je neki i danas zovu, jeste planina sa najvećim brojem vodopada kod nas, velikim potencijalom za ekstremne sportove, i deo planinskog lanca koji krije neverovatne vidikovce i spomenike prirode.

stara-planina-dragulj-srbije
Foto: Zoran Kocić

Stara planina krije čak trećinu srpskih vodopada. Neki od njih su otkriveni i organizuju se redovne ture za njihov obilazak, a neke tek dovoljno radoznali turisti - avanturisti sami otkrivaju. Najlepši vodopadi ove planinske lepotice su oni na Dojkinačkoj i Toplodolskoj reci. Kaluđerski skok se nalazi na nadmorskoj visini od 1.963 metra. Mnogi od vodopada Stare planine su nepoznati čak i stanovnicima iz obližnjih sela, ali ne i planinarima koji se redovno upuštaju u istraživanje prirodnog blaga ove lepotice. Oni kažu da su vodopadi naročito lepi leti, ali da ih i zimi vredi videti jer mraz koji ih okuje daje im poseban oblik i izgled. Vodopada je toliko da se može desiti da tokom obične šetnje tražite lekovito bilje a naletite na neki od njih. Oni su u uglavnom smešteni na zapadnoj strani planine dok je istočni deo suvlji predeo.

stara-planina-vrh
Foto: Vladan Šćekić

Stara planina takođe skriva Visok, ogromno prostranstvo koje je još uvek u senci skijališta na Babinom zubu. Visok je prostor koji ima 50 km u dužini i 20 km u širini i pruža se od Babinog zuba pa sve do Bugarske. Na ovom ogromnom prostranstvu rasuti su neverovatni darovi prirode poput zelenih pašnjaka, nekih od vodopada Stare planine, rečne doline, ali i sela jedinstvene arhitekture. Visok je dobio ime po reci Visočici, koja je takođe sama po sebi dragulj ove planine zbog neverovatnih kanjona koje pravi.

stara-planina-priroda
Foto: Vladan Šćekić

Stara planina pored svih ovih kvaliteta obiluje brojnim biljnim i životinjskim svetom i smatra se zlatnim rezorvatom prirode na Balkanu ali i u Evropi. Oko 1.195 poznatih vrsta biljaka smešteno je širom Stare planine. Flora obuhvata divlje rođake nekoliko vrsti voćki i krmnog bilja, kao i lekovito bilje koje je u širokoj upotrebi. Više od 50 vrsta biljaka koje rastu na ovom prostoru se širom Evrope vode kao retke, ranjive, ugrožene ili kritično ugrožene vrste. U ovoj oblasti živi i preko 30 vrsta sisara i 203 vrsti ptica pa je zbog toga interesanta i UNESCO-u.

stara-planina-pogled
Foto: Saša Rančić

Naravno, pored svih ovih skrivenih treba posetiti i dobro znane lokacije ove lepotice kao što su Midžor, jedan od najviših vrhova Srbije, koji je pravi izazov za sve planinare i Babin zub koji je poslednjih godina naročito interesantan ljubiteljima skijanja.

stara-planina-pejzazi
Foto: Saša Rančić
prelepa-priroda-stare-planine
Foto: Zoran Kocić
stara-planina-ocarava-lepotom
Foto: Zoran Kocić
stara-planina-potencijal-za-turizam
Foto: Zoran Kocić
    Autor: Gordana Ivković


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..