Šest prelepih jezera


Jezera sa čistom vodom za kupanje

Vreme čitanja: 4min, 21s| 870reči

21 Jul
top-sest-jezera-zlatiborsko
Foto: Zoran Kocić

Predstavljamo vam top šest jezera u Srbiji koja mogu da vam pomognu da se rashladite i okupate u najčistijim vodama. Ujedno se možete nadisati čistog vazduha, nagledati netaknute prirode i pobeći od gradske gužve. Jezera se nalaze smeštena po celoj Srbiji.Zlatiborsko jezero
Ko kaže da je odmor na Zlatiboru leti samo za hotelske bazene? Ova planina ima i jezero da se njime podiči a zovu ga i Zlatiborsko more. Reč je o veštakom jezeru koje se nalazi kod naselja Kraljeve vode. Ovo jezero koje je jedno od omiljenih kupališta sa prelepom okolinom dugo je 150 metara a puni ga planinski potok Obudvice. Zimi takođe nije zaboravljeno jer se obično zaledi pa služi kao klizalište. Ipak, leti ono dobija svoju pravu ulogu. Tada postaje omiljeno kupalište koje okuplja brojne turiste. Kako i ne bi kada lepo jezero okružuju borovi, a dok se kupate imate priliku da udišete čist zlatiborski vazduh. Ipak, ovo nije mesto za one koji žele potpunu izolaziju u prirodi. Pored jezera su klupe i šetalište, a u blizini je i veliki tržni centar, nekolicina kafića i restorana.

Belocrkvanska jezera
Belockrvanska jezera su veštačke tvorevine i ubrajaju se u najčistija jezera Srbije. Za to su mahom zaslužna peskovite i šljunkobite obale što vodi daje prozirnu boju. Belockrvanska jezera su kompleks veštačkih hidroakumulacija koji čine sedam većih i više manjih jezera. Najponatije je Glavno ili Gradsko jezero koje je najbliže gradu. Oko njega postoje vikend i kamp - naselja kako i restorani i mesta za rekreaciju poput skakaonica. Za kampere se preporučuje Varčevgajsko jezero koje ima uređeno kamp - naselje u koje staje oko 200 turista. Mnogi posetioci se rado kupaju i na Šaranskom jezeru, Šljunkari, Novom ili Malom jezeru. Zbog čiste vode jezera su izuzetno atraktivna i ribolovcima, pa se i svake godine održava takmičenje koje za cilj ima ulov soma kapitalca. Tokom leta se održavaju škole plivanja i ronjenja pa ko dođe sa porodicom ima šansu da najmlađe članove baš ovde nauči ovoj veštini. Osim ovih, postoji još aktivnosti kojima možete isputniti dan na Belocrkvanskim jezerima. Turistički vodiči organizuju jednodnevne izlete u okolna mesta poput Vršca, Mesića i Gudurice. U Delibatsku peščaru se vode ljubitelji lova jer tamo imaju priliku da odu u pohod na krupnu divljač.

top-sest-jezera-zaovine
Foto: Vladan Šćekić

Jezero Zaovine
Jezero Zaovine je veštačko jezero koje se nalazi na planini Tari u granicama područja koje je odreženo kao nacionalni park, s toga je jedan od njenih najjačih aduta. Šume i pašnjaci oko Zaovinskog jezera su gusti, netaknuti i stvaraju ambijent nepopnovljive prirode zbog čega je ovo jezero sve popularnije među domaćim turistima. Uz zeleni okvir lepo se ukombinovala modro plava boja jezera pa je ceo prizor poprilično nestvaran i bajkovit. Čista jezerska voda i nekoliko neuređenih plaža uz jezero dovoljan su mamac i za kupače tokom letnjih meseci. Oni rado posećuju obalu tog veštačkog jezera kako bi uživali u retko čistoj vodi. Naravno prelepa okolina mami turiste tokom svih meseci na izlete jer za ljubitelje prirode ova lokacije je pun pogodak. U okolini jezera polako ali sigurno se razvija potencijal za smeštaj turista u stilu starih kuća u kojima ljudi imaju potpuni osećaj boravka u netaknutoj prirodi.

Fruškogorska jezera su malo kome poznata, osim lokalnom stanovništvu koje povremeno ode da se rashladi na ovim lokacijama. Izuzetno čista i u prirodi, ona imaju potencijal ozbiljnih letnjih kupališta, ali dok još uvek nisu suviše popularna idealna su za rashlađivanje bez gužve. Na Fruškoj gori postoji 16 jezera mi ćemo vam predstaviti 3 omiljena među lokalcima.

Jezero Beli kamen
Beli kamen je jedno od najlepših fruškogorskih jezera i često ga porede sa čuvenim Ledinačkim jezerom. Ovaj dragulj vojvođanske planine nadomak Novog Sada je nekadašnji kop laporca koji je u vlasništvu Beogradske fabrike cementa. Voda ima neobičnu tirkiznu boju koja je kontrast belom kamenu i mnoge ovaj kutak podseća na Mediteran. Za sad ni svi lokalci nisu upoznati sa ovom oazom, ali oni koji jednom odu uvek se rađe odluče za beli kamen nego za neki od gradskih bazena. Nema uređene plaže, ali zato ima blata na obali za koje se smatra da je lekovito pa je neretka slika da se njime mažu kupači koji dođu da se odmore na Belom kamenu. Voda je čista i smatra se izuzetno zdrava zbog minerala koje ima u svom sastavu.

Jezero Sot
Kažu jedno od najlepših fruškogorskih jezera. Nalazi se na najzapadnijem delu Fruške gore na desetak kilometara od Šida. U blizni je i vikend naselje, a jedno je od omiljenih jezera ove planine među kupačima. Posebnu čar tom jezeru daju vrbe i šume koje ga okružuju kao i drveni splav sa kućicom koji upotpunjuje ambijent. Osim kupača srešćete ovde i pecaroše jer zbog čiste vode ovde se mogu naći različite vrste ribe.

Jezero Dobrodol
Veštačka akumulacija Fruške gore sa možda i najprozirnijom vodom od svih 16 jezera. Nastalo je kao veštačko jezero namenjeno za poljoprivredna navodnjavanja i eventualne odbrane od poplava u bujicama. Danas je jedan od skrivenih, a opet omiljenih mesta na ovoj planini. Duboko šest metara mesto je za razne vrste ribe pa su pecaroši česti. Nalazi se u blizni sela sa samo nekoliko kuća, ali je naručito leti popularno kada treba potražiti hlad u blizni vode. Ugođaj kako kažu oni koji su bili samo povremeno kvare motorna vozila koja tuda nekad prođu.

    Autor: Gordana Ivković


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..