Etno selo Bogut


etno-selo-bogut-logo

Domaćinstvo Filipović


Lokacija: Bogutovac
Tip smestaja: Etno selo
Kategorizacija: ***
Adresa: Bogutovac 152, 36341 Bogutovac (Kraljevo), zaseok Korićanci
Telefon: 060/577-15-56
Email: info@etnoselobogut.com
Web sajt: www.etnoselobogut.com
Načini plaćanja: keš|peko računa
Kapacitet: 14 ležajevaSpecijalne pogodnosti


Kako doći do nas

Opis

U neposrednoj blizini Doline jorgovana, na nadmorskoj visini od oko 500 metara, izgrađene su tri brvnare apartmanskog tipa koje zajedno sa starom kućom preuređenom za smeštaj, salom za ručavanje, mini-farmom, voćnjakom i baštom čine Etno selo Bogut. Udaljeni smo samo 24 km od grada Kraljeva na putu između Žiče (20 km) i Studenice (43 km) i samo 8 km od srednjevekovnog grada Maglič. Tipično seosko okruženje, žubor reke Lopatnice i opuštajući pogled na planinu Troglav uz domaću hranu i udoban smeštaj pravo je mesto za odmor i rekreaciju. Dobrodošli u dom porodice Filipović!

Smeštaj
Moderno opremljene brvnare, ukupnog kapaciteta do 12 osoba sa 9 ležajeva (3 apartmana i jedna soba sa francuskim ležajem) pružaju udobnost i komfor za duži boravak. Svaki apartman ima privatno kupatilo sa tuš kabinom, mini-kuhinju, terasu i sve uslove za miran odmor daleko od urbanih centara. Neposredno pored brvnara se nalazi prostran parking za goste.
U renoviranoj staroj kući se nalaze dve trokrevetne sobe sa zajedničkim kupatilom koje zajedno sa brvnarama daju maksimalan kapacitet etno selu do 16 osoba sa 14 ležajeva idealnim za smeštaj manjih grupa.

Specijaliteti domaće kuhinje
Lokalni specijaliteti po tradicionalnoj recepturi služe se u sali za ručavanje kapaciteta do 40 mesta u zatvorenom delu i do 20 mesta na terasi. Moguće je organizovati manje proslave i zabave ili svečani ručak. Na meniju su nacionalna jela poput sarme, kupusa, pasulja, gulaša, zatim pečenje i jela sa roštilja, domaće supe i čorbe, gibanica, proja, kačamak, suhomesnati proizvodi, kravlji sir i kraljevački kajmak, sezonske salate iz bašte i zimnica, domaći sok, slatko, med... Postoji mogućnost samostalne pripreme hrane.

Okruženje i aktivnosti
Dolina jorgovana čuva svetsku kulturnu baštinu, srednjevekovne manastire iz 12. i 13. veka, zadužbine srpskih vladara. Etno selo se nalazi na putu između manastira Žiča (20 km) i manastira Studenica (43 km) a samo 8 km od Magliča, jedne od bolje očuvanih srednjevekovnih tvrđava kod nas. Jednodnevni izlet vas može odvesti do manastira moravske škole, Kalenića, LJubostinje i Lazarice u Kruševcu ili uz reku Ibar prema manastirima Gradac, Stara Pavlica i Nova Pavlica, Končul, Petrova crkva i Sopoćani. U neposrednom okruženju se nalazi veliki broj banja. Nama najbliže su Bogutovačka (neuro banja) i manje poznata banja Lopatnica, čije se vode koriste za bolesti perifernog i centralnog nervnog sistema. Najposećenija banja u Srbiji, Vrnjačka Banja, se nalazi na 45 km od etno sela a vredne posete su i Mataruška i Jošanička Banja. Kroz imanje domaćinstva protiče reka Lopatnica, leva pritoka reke Ibar, koja spuštajući se sa planine Čemerno predstavlja glavni resurs sela. Ova planinska brza i čista reka puna je rakova i riba. U svom gornjem toku krije interesantne virove a duž toka reke izgrađeno je više bazena gde se možete osvežiti u vrelim letnjim danima. Žubor reke i cvrkut ptica slušate sa balkona brvnara, a uz miris livade i šume, ukusnu domaću kuhinju i pogled pun zelenila sva čula će biti zadovoljena. Iz domaćinstva pogled seže na šumovitu planinu Troglav (1177 mnv), koja dominira iznad sela a do čijeg vrha vas vode planinarske staze sa raznih strana. Tu se nalazi i jedno od lovišta gde u organizaciji lokalnog lovačkog društva možete biti gost u lovu na srnu ili divlju svinju. U bližem okruženju se nalaze i planine Goč, Stolovi, Čemerno, pogodne za planinski biciklizam, planinarenje i sakupljanje čajeva i divljih plodova prirode. Brza planinska reka Ibar sa sasvojim brzacima pogodna je za rafting i kajak, pa se u mestu Ušće uzvodno uz Ibar održavaju kako državna tako i evropska prvenstva u kajaku na divljim vodama. Jedno od odmorišta tokom manifestacije Veseli spust je selo Bogutovac. Zahvaljujući pogodnoj ruži vetrova, u Bogutovcu se održava i državno prvenstvo u paraglajdingu i tokom godine brojni preleti donose užitak ljubiteljima ovog sporta. Etno selo Bogut Vam nudi i zimski odmor u okrilju seoske zimske idile, šetnje zatrpanim stazama ili sankanje sa decom posle čega Vas očekuje bogata trpeza.auf der Seite von psychiaterbuch


Oceni
Gost.rs | Preporuka

probajte i..