Dan autohtonog srpskog vina


Svet slavi Prokupac

Vreme čitanja: 0min, 50s | 127 reči

7 Okt
svetski-dan-prokupca-2017
Foto: wineidentity.org

Svetski dan Prokupca proslavlja se i ove godine širom sveta. 14. oktobar postaje prepoznatljiv datum za autohtono srpsko vino.


Ljubitelji vina verovatno već znaju, ostalima nije na odmet da čuju, većina vinskih sorti ima svoj internacionalni dan, u kome ih ceo svet slavi. Njima u čast, svake godine na isti dan, vinoljupci širom sveta, piju vina nastala od tih sorti grožđa.

14. oktobra prošle godine, po prvi put je obeležen i Svetski dan Prokupca s ciljem promovisanja ove autohtone sorte grožđa, ali i srpskog vina uopšte. Ljubitelji vina širom sveta, svetski dan bilo koje sorte grožđa obeležavaju tako što otvaraju bocu svog omiljenog vina, restorani i vinoteke daju popuste, organizuju promocije, a sve u slavu vina nastalog od određene sorte grožđa. Taj put globalne slave, od prošle godine prolazi i naš Prokupac.

Tim sastavljen od nekolicine vinskih entuzijasta iz Srbije, ove godine je otišao korak dalje, te u našu zemlju ovih dana (od 12. do 16.10.2017.) dolazi preko 40 ljubitelja vina iz celog sveta. Većina njih su vinski novinari, blogeri, distributeri, uvoznici, profesionalci u oblasti vina. Svi oni, o sopstvenom trošku, dolaze u Srbiju kako bi upoznali našu zemlju, ljude, naša vina i posebno Prokupac. Tokom četiri dana boravka u Srbiji, oni će posetiti dva vinska regiona gde će upoznati više od 20 vinara i probati njihova vina. Subota, 14. oktobar, ceo dan je posvećen Prokupcu. U tom smislu, biće održane 4 radionice na kojima ćemo predstaviti sam Prokupac, dati njegovu ličnu kartu i aromatski profil, stilove i potencijal odležavanja. Najcenjeniji svetski proizvođač vinskih čaša "Riedel", pomoći će nam da otkrijemo idealnu čašu za Prokupac, dok će ključni događaj biti masterclass koji će voditi Kerolajn Gilbi, nosilac prestižne titule Master of Wine i ekspert za vina centralne i istočne Evrope. Salon prokupca, ostavljen je za drugi deo dana. Biće organizovan u Skadarliji i otvoren je za sve zainteresovane. Na ovom salonu, svoja vina će predstaviti svi srpski proizvođači Prokupca.

Na kraju, poslednjeg dana njihovog boravka u Srbiji, sledeći svetske trendove, #winelover zajednica će biti upoznata i sa biodinamičkim, organskim i oranž vinima Srbije jer da, Srbija i u ovom segmentu ima šta da ponudi.

Detaljan program svih događanja možete naći ovde .

Za sva eventualna pitanja, možete se obratiti na e-mail: zeneivino.ns@gmail.com .

    Autor: zeneivino.com


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..