Manifestacija u čast Beograda


“Dani srpske prestonice“

Vreme čitanja: 0min, 57s | 148 reči

14 Apr
dani-beograda-2016-logo
Foto: tob.rs

Manifestacija Dani Beograda održaće se od 16. do 19. aprila, a predviđeni su događaji za sve generacije. Tokom Dana Beograda građani će moći da uživaju u stihovima o Beogradu, pogledaju filmove o glavnom gradu ili prisustvuju dečijim nadmetanjima.Beograd se pre 1.138 godina prvi put pomenu u zvaničnom dokumentu kao pod slovenskim imenom Beograd, a ove godine se navršava i 149 godina kako je knez Mihailo Obrenović dobio ključeve grada nakon otomanske okupacije prestonice duge skoro četiri veka.
Ideja je da se tokom manfiestacije Dani Beograda sugrađani ne podsete samo na istoriju grada već i da se predstavi kultura i tradicija prestonice.
Dečije beogradsko proleće je prva od 18 manifestacija i održava se u subotu, nakon čega će u Knez Mihailovoj biti organizovano 18 koncerata. Potom će biti organizovana manifestacija „Beograd u kadru“ i to na tri lokacije od 16. do 18.aprila. Poseban gušt za sve Beograđane biće književni matine tokom kog će beogradski glumci čitati stihove o Beogradu.

dani-beograda
Foto: Miroslav Lj Ranković

Posebna pogodnost za sve sugrađane je što će 18. aprila moći da obiđu gradske instutcije u okviru manifestacije „Otvorena vrata institucija grada“. Taj dan bi svakako trebalo da svrate i do Muzeja Jugoslovenske kinoteke gde će se organizovati revija filmova o Beogradu.
Izložba “Naše blago“ biće otvorena u Skupštini grada i građani će tu moći da vide retke i vredne predmete poput prve knjige štampane u Beogradu i slike naših poznatih umetnika.
U Knez Mihailovoj ulici biće organizovani koncerti džeza, evergrina, roka dok će u Narodnoj banci Srbije sugrađani moći da vide postavku „Novac na tlu Srbije – Narodna banka Srbije“.

    Autor: Gordana Ivković


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..