Vinske manifestacije


Proslave nakon završenih berbi vina

Vreme čitanja: 1min, 32s | 305 reči

9 Sep
grozdjebal-u-vrscu
Foto: facebook.com

Od septembra meseca do kraja prve polovine oktobra nastupa period kada se širom Srbije u vinskim gradovima obeležavaju dani berbe kroz različite kulturne manifestacije koje imaju i turistički karakter. Predstavljamo vam raspored događaja po gradovima.


Ako se dvoumite da li da krenete do vinskih gradova, ne zaboravite da Srbija poseduje izuzetno dugu tradiciju uzgajanja vinove loze kao i proizvodnju kvalitetnih i raznovrsnih vina priznatih i nagrađivanih širom sveta.

Grožđebal

Vršac je grad poznat po kvalitetnom vinu u kome se za sve ljubitelje grožđa i dobrog vina, organizuje manifestacija pod nazivom ”Grožđebal” tokom koje se obilaze vinski podrumi uz prateći kulturni I sportski program uz prateće izložbe grožđa i vina. Manifestacija koja ima dugu tradiciju pošto se prva održala davne 1857. godine ove godine održaće se od 15. do 18 septembra.

smederevska-jesen
Foto: facebook.com

Smederevska jesen

Smederevo, nekadašnja srpska prestonica može se pohvaliti jednom od najstarijih turističkih odnosno kulturno – privrednih manifestacija “Smederevskom jeseni” koja se prvi put održala 1888. godine. Ove godine manifestacija se odvija od 9. do 11. septembra. Tih dana biće promovisana lokalna vina kao i vinski podrumi ujedno i celokupna ponuda grada Smedereva sa okolinom. Brojni program vas očekuju na Gradskom trgu, Dunavskom keju, Smederevskoj tvrđavi.

oplenacka-berba
Foto: Vladan Šćekić

Oplenačka berba

Ovogodišnji Vašar u Topoli kako lokalno stanovništvo voli da naziva Oplenačku berbu održaće se od 7. do 9. oktobra. Tokom nje se uporedo odvija i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva. Celokupna manifestacija se održava u čast vina i grožđa a biće upotpunjena izložbama, koncertima kao i promocijom samih vina. Oplenačka berba spada u najposećenije i najznačajnije manifestacije u Srbiji i treba napomenuti da se na njoj predstavi stvarno veliki broj izlagača.

zupska-berba
Foto: youtube.com

Župska berba

Aleksandrovačka župa poznata je po kvalitetnim vinima ali i manifestaciji “Župska berba” koja će se ove godine odvijati u period od 21. do 25. septembra. Tradicionalna manifestacija poznata po promociji lokalnih vina održava se u Aleksandrovcu od 1963. godine. U vinskoj ulici uz karnevalsku atmosferu očekuje se veliki broj posetilaca i izlagača a za glavnu atrakciju smatra se fontana koja se puni vinom tokom manifestacije.

    Autor: gost.rs


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..