Interfest 2017 - međunarodni festival vina


Prilika da se nauči kako se uživa u vinu

Vreme čitanja: 2min, 13s | 546 reči

15 Jun
interfest-najava
Foto: Irena Čučković

Interfest, međunarodni festival vina, počinje u petak 16. juna i trajaće do nedelje 18. juna na Trgu slobode u Novom Sadu. Pored vina, posetioci će moći da uživaju u dobroj muzici ali i edukativnim predavanjima.


Festivali, to je ta jedna reč koja može da pokrije celo leto u Novom Sadu. Prvi među njima koji je sve popularniji među Novosađanima je svakako Intrefest - međunarodni festival vina. Čuveni Trg slobode okupiran je tokom nekoliko junskih večeri najboljim vinima iz domaćih i inostranih vinarija, koja Vojvođani sa radošću degustiraju.

Kada se po večerima oseti da je leto blizu, centar zamiriše na najkvalitetnije sorte vina iz celog sveta i privuče Novosađane različitih generacija da barem jedno veče posete Interfest. Omiljeni momenat među svima njima je vinska čaša koju kupe kad dođu a koja im potom ostane za uspomenu na ovaj festival.

Srž ovog događaja su naravno vina, ali se prgoram te manifstacije svake godine širio i dopunjavao. Ove godine Interfest - Međunarodni festival vina održava se od 16. do 18.juna, a pored velikog izbora vina za kupovinu i degustaciju, posetioci će uživati uz lepu muziku ali biće priređeni i različiti edukativni programi, paneli i diskusije.

Pored vina iz vinskih podruma iz različitih krajeva naše zemlje posetioci će moći da degustiraju i vina iz Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Grčke, Portugala, Austrije, Španije, Francuske, Italije i Čilea. Ali ovaj put imaće priliku da nauče i kako se ta vina degustiraju. Deo Interfesta ove godine je i Vodič za ljubitelje vina. Obožavoci pića bogova na ovom predavanju imaće priliku da nauče kako se degustira vino, ali i da saznaju šta nam to vino govori i kako sigurno da korisitimo svoja čula kada probamo neko vino. Predavanje će biti korisno i zbog toga što će se govoriti o zabludama kada je reč o vinama.

interfest-2017-najava
Foto: gost.rs

A kako degustirati vino?

Vino je jedno od najzanimljivijih pića upravo zbog tog što se u njemu može uživati na mnogo nivoa i uvek se može nešto novo naučiti. Mnogo puta smo videli, ako ne uživo onda sasvim sigurno u serijama kako ljudi mešaju vino u čaši pre nego što uzmu gutljaj. Svi ovi potezi nisu stvar poze, već imaju svoju svrhu kako bi se što bolje osetila svojstva vina. Evo i nekoliko saveta koje možete isprobati možda baš na Interfestu.

Blago mešanje vina pre gutljaja - ovo nije samo poza , već je neophodan potez pošto se tokom mešanja oslobađaju molekuli pa vi imate priliku da odmah osetite miris i aromu vina. Miris pre gutljaja je veoma važan korak u potpunom užitku ovog pića.

Staklo ili kristal - Najveći greh prema vinu je poslužiti ga u čaši za jednokratnu upotrebu. Osim što je estetski bolje rešenje staklo ima svoju funkciju u očuvanju vina. Izbegavaju se obojena stakla jer čovek treba da vidi i uživa u boji vina i zato se ono uglavnom služi u neobojneom/providonom staklu. Deblja stakla idu za crna, tanja za belo vino.

Čaša se drži za postolje - ni ovo nije samo stvar poze i bontona. Čaša se drži za postolje kako temperatura naše ruke/dlana ne bi uticala na temperaturu vina i samim tim izmenila svojstva vina. Poznato je svima da se crno vino služi čašama sa „trbuhom“ dok se bela i penušava vina služe u duguljastim čašama. Ovo je posebno bitno za penušava vina kako bi se mehurići u dugoj i užoj čaši rasprotirali i oslobađali aromu penušavaca.

Čaša se puni do pola - još jedna poznata praksa a evo izašto. Čaša se puni do pola kako bi molekuli vina imali prostora da se oslobode, a samim tim da se oseti aroma vina. Čin ispijanja vina je poseban ritual a to je zato da bi se u njemu uživalo svim čulima. Miris, boja, i naravno ukus neophodni su za zaokruženi užitak u vinima.

Pijuckajte vino - vino se nikad ne guta brzo. Kada omirišete vino i uzmete gutljaj, zadržite ga u ustima i pokušajte da osetite njegovu teksturu i punu aromu. Onda bi bilo dobro da na osnovu potpunog čulnog doživljaja vina i njegove arome vežete za njega i neku emociju. Ukoliko za određeno vino vežete i određenu emociju smatrajte da ste ga zapravo i u potpunosti degustirali.

Ekstra savet: ukoliko volite da mešate vina ili da probate razna redosled je : belo, roze pa crno.

Naravno važno je odabrati i kvalitetnije vino (koje ne mora nužno biti i skupo) i uskladiti ga uz namirnice ukoliko se degustira sa hranom.

Živeli!!!

    Autor: Gordana Ivković


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..