Nišvil 2017


Niški džez festival

Vreme čitanja: 1min, 56s | 147 reči

7 Avg
nisville-2017
Foto: Marina Krstić

Nišvil džez festival počeće za dva dana, tačnije u četvrtak 10. avgusta i trajaće do nedelje 13. na Niškoj tvrđavi. Program će okupiti i ovaj put veliki broj posetilaca kako iz zemlje, tako i iz regiona ali i sveta.


To ni ne čudi s obzirom da su se organizatori i ovaj put potrudili da dovedu najznačajnija imena savremenog sveta džeza. Tokom ovih nekoliko dana na 12 bina izaći će 700 izvođača koji će održati čak 120 koncerata.

Četvrtak će sasvim sigurno obeležiti nastupi Vasil Hadžimanov Benda i Bisere Velentalić, Patty Austin, Csaba Tot Bagi Balkan Union ft Mike Stern kao i mnogi drugi.
Petak će biti ispunjen muzikom izvođača Del Arno Bend, Alpha Blondy, Muhi Tahiri, Bullet for a badmen, The gamblers, Tobacco blues bend i ostalih bendova koji će nastupati na nekoj od 12 bina.
U subotu će sasvim sigurno biti velika gužva na Niškoj tvrđavi jer će između ostalih nastupiti i Darko Rundek. Pored njega ljubitelji dobrog džeza uživaće uz Big Bend GveriLLaz, Ashle Beedle, Angel Funkusion, Dixie band Cakovac, Mt blues band.
Završno veče zapečatiće Rambo Amadesu svojim nastupom, ali i izvođači poput Candy Dulfer, Very Naiss ft Ivan Kurtić, The Jazz Pit, Loptica.

Nišvil je festival koji svake godine raste ne samo zbog svetskih imena džez muzike, već i zbog raznovrsnog pratećeg programa koji je svaki put sadržajno bogatiji. Trenutno je u toku "Nišvil Džez teatar" koji će trajati po početka muzičkog dela festivala. Tokom ovih nekoliko dana na tvrđavi u Nišu ljudi će moći da prisustvuju predstavama pozorišnih trupa iz celog sveta, koji predstavljaju ovu umetnost na savermen način i naravno povezuju je sa džez muzikom. Pored predstava organizuju se i radionice i tematski razgovor.

Osim muzike i pozorišta ovaj festival posvećen je i filmu. "Nišvil Muvie Summit" trajaće tokom ove nedelje pa sve do kraja festivala i gledaoci će moći da uživaju u klasičnim filmskim ostvarenjima na velikom platnu koja su postavljena na više lokacija u Nišu.

I ljubitelji stripa imaće šta da nađu u Nišu ovih dana jer će se tokom festivala održati i "Striporama" – festival stripa i pop kulture, pored raznih programa, tribina, razgovora biće organizovana i škola stripa za najmlađe posetioce.

Još jedan zanimljiv program je sasvim sigurno "Nišvil oldtajmer fest". Ko se zatekne u Nišu ovih dana imaće priliku da pogleda izložbu najlepših oldajmera kod nas ali i da odsluša zanimljive priče iz istorije automobilizma na našim prostorima.

Festival džeza na Niškoj tvrđavi je jedna od najznačajnijih muzičkih manifestacija Srbije, koja okuplja publiku iz celog sveta. Nišvil je internacionalni festival ujedno i najposećeniji je džez festival u Jugoistočnoj Evropi. Prvi put je organizovan 1995.godine što znači da mu je ovog leta 23. rođendan. Minstarstvo kulture Republike Srbije je 2010. godine Nišvil proglasilo manifestacijom od Nacionalnog značaja.

    Autor: Gordana Ivković


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..