Održan je 1. Prolećni festival vina


Nova manifestacija održana u Karlovcima

Vreme čitanja: 2min, 45s | 368 reči

2 Maj
prvi-prolecni-festival-vina
Foto: Gost.rs

Prvi prolećni festival vina u Sremskim Karlovcima održao se u protekla tri dana. Romantično mesto nadomak Novog Sada, poznato po vinu i čuvenom Grožđenbalu koji se održava na jesen, sada je dobilo novu manifestaciju čiji je cilj da ispromoviše turističku ponudu čuvenih Karlovaca.


Trodnevna manifestacija kombinovala je muzički program sa prodajnim tezgama, a u ponudi su bile i turističke ture što pešačke što biciklističke. Takođe tokom vikenda je startovao i voz Romantika koji saobraća na relaciji Beograd - Sremski Karlovci.

prvi-prolecni-festival-vina
Foto: Gost.rs

Sremski Karlovci su dobili novu manifestaciju - još jednu u čast pića bogova po kojem su poznati širom Srbije. Prvi prolećni festival vina trajao je tri dana, a posetioci su mogli da uživaju u koncertima, obiđu znamenitosti Karlovaca, ali i isporbaju dobra karlovačka vina i kupe još ponešto sa šarenih tezgi u centru grada. Ceo događaj osmišljen je tako da prati romantičan duh ovog gradića nadomak Novog Sada, a na binu su izlazili izvođači zanimljivi što deci ali i odraslima. Posetiocima su na raspolaganju bili turistički vodiči, bicikli za obilazak grada, ali i fijakeri za potpuni doživljaj davnih vremena uz poglede na impozantna dela arhitekture.

prvi-prolecni-festival-vina
Foto: Gost.rs

Muzički progam koji ide uz vino
Prolećni festival vina počeo je u subotu 29.aprila, a završio se u ponedeljak 1.maja. Idealan je bio za porodičan izlet jer su klinci mogli da uživaju u dečijem programu, a odrasli u koncertima muzičkih sastava poput Galije i Legendi. U poslepodnevnim časovima bina je bila rezervisana za dečije plesne grupe, animatore za decu kao i dečije horove. U subotu uveče mnogi posetioci su se okupili da uživaju uz hitove poznate grupe Galije koji su još bolje legli uz lagano degustiranje karlovačkih vina, pa se vreme neprimerno kraju aprila moglo ignorisati.

Nedelja je donela lepše vreme i još više raspoloženih turista u centar romantičnog gradića. Tog poslepodneva u Karlovcima se mogo čuti mešoviti žamor koji su pored srpskog ispunjavali i engleski i nemački jezik zbog posetioca koji su baš taj vikend došli iz drugih krajeva Evrope. Posle podne je bina bila pozornica za talenotvane mlade balerine kao i animatore. U večernjim časovima mnogi su došli u Karlovce kako bi uz vino uživo slušali Legende, grupu koja je neretko gost ovog gradića nadomak Novog Sada.

prvi-prolecni-festival-vina
Foto: Gost.rs

Ko je hteo da prvomajski praznik provede uz finu muziku i još bolja domaća vina došao je juče na poslednji dan manifestacije baš u Karlovce. Kako se vino ne može zamisliti bez tamburaša, oni su bili zaduženi za zatvaranje prvog Prolećnog festivala vina. Iako su muzičke zvezde bile zadužene da privuku posetioce, u mnogo čemu još je moglo da se uživa u Karlovicma tokom ova tri dana.

Degustacija vina, šarene tezge i vožnja fijakerom
Cilj manifestacije je bio poboljšanje turističke ponude Sremskih Karlovaca, ali i širenje kulture degustacije vina. Tako su posetioci mogli da isprobaju vina i obiđu vinske podrume lokalnih proizvođača.

prvi-prolecni-festival-vina
Foto: Gost.rs

Osim vina, na tezgama se moglo još mnogo toga probrati. Od kutija za nakit ukrašenih de kupaž tehnikom, do šešira koji su mogli da se isprobaju i kupe. Sremski Karlovci imaju dugu istoriju vinogradarstva, a neka od Karlovačkih vina služila su se na dvorovima u Beču i drugim gradovima Evrope. Podneblje Karlovaca je idealno za vinovu lozu, a zanje o spravljanju vinima se prenosilo do danas te nije zgore probati ova vina sa tradicijom. Pored toga posetiocima je na raspolaganju bio i fijaker kojim su mogli da prođu centrom Karlovaca, a najmlađi su mogli da se zabave jahanjem ponija. Na raspolaganju turistima su bili i turistički vodiči koji su ih vodili u obilazak znamenitosi. Tako su posetioci mogli da čuju priče o čuvenoj česmi Četiri lava, zgradi Karlovačke gimnazije, koja je mnogima poznata po tome što je tu sniman film Lajanje na zvezde ali i Bogosloviju u Karlovcima kao i čuvenu zgradu Patrijarškog doma. Svi oni koji su obilazili ovu predivnu zaostavštinu arhitekture mogli su da se podsete priča o istorijskim događajima koji su odigrali baš u Karlovcima, a koji su bili značajni tada za celu Evropu.

Zabavili su se i oni koji vole aktivne turističke ture jer su mogli grad da obiđu biciklima koje je obezbedila opština. Romantiku i vino teško je razdvojiti od zvezdanog neba, pa su posetioci imali priliku da ga posmatraju u mobilnom planetarijumu.

prvi-prolecni-festival-vina
Foto: Gost.rs

Voz Romantika ponovo saobraća
Sve je ovog prvomajskog vikenda u Karlovcima bilo u znaku vina i romantike, pa se tako na šine vratio i čuveni voz Romantika. Ovaj voz sa starinskim kupeima iz 30-tih godina prošlog veka saobraća na relaciji Beograd – Sremski Karlovci. Voz inače ide svake prve subote u mesecu, ali se može iznajmiti za razne proslave pa nije ni čudo što su se neki mladenci odlučili da svoju svadbu baš tu naprave. Kapacitet mu je od 200 do 400 mesta, a ima i vagon restoran kao i vagon za prevoz bicikala.

Organizator manifestacije je opština Sremski Karlovci, a cilj im je da Prolećni festival vina baš poput Grožđenbala postane tradicija ovog mesta. Ideja je da se organizuje svake godine uoči prvomajskih praznika.Tako bi ljudi neki od svojih neradnih dana mogli da poklone ovom mestu istorije, romantike i vina.

    Autor: Gordana Ivković


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..