Vinska poslastica Šumadije


Manifestacija za ponos

Vreme čitanja: 3min, 22s | 675 reči

12 Okt
oplenacka-berba
Foto: Gost.rs

Oplenačka berba je manifestacija koja spaja tradiciju i moderne običaje našeg naroda. Ovgodišnja berba, 53. po redu, udahnula je Topoli živopsne boje grožđa i vina, zvuke narodnih kola iz cele zemlje i miris svadbarskog kupusa.


Preko 200.000 posetilalaca moglo je da uživa u proizvodima vrednih vinogradara, ali i da se proveseli uz muziku koja je dopirala sa svih strana.

Oplenačka berba grožđa je manifestacija koja okupi nekoliko puta više posetilaca nego što Topola ima stanovnika. Petak možda i nije bio dan za obaranje rekorda po broju posetilaca zbog kiše, ali je zato u subotu sve defintivno nadoknađeno. Uski trotoari ovog šumadijskog grada u nekim momentima bili su premali za reke ljudi koje su se razlivale po šetalištima i oko tezgi. Jer trebalo je toliko toga obići, omirisati i naravo isprobati.

kupus-sa-oplenacke-berbe
Foto: Gost.rs

Tradicija je jedno od glavnih obeležja Oplenačke berbe. Jer upravo je vinogradarstvo adut ovog kaja. Oplenačka vina proslavila su taj okrug i vinogradare koji svoje umeće vekovima prenose u porodičnom poslu. Mnogi stručnjaci smatraju da grožđe koje nikne na toj zemlji daje najkvalitetnije vino kod nas, jer su uslovi najidealnji. Zato nije ni čudno što je Topola jedna od glavnih tačaka na Vinskom putu Srbije. Ove godine razloga za slavlje je i te kako bilo jer je berba bila najbolja u poslednjih nekoliko godina.

Osim ogromne gužve koja u nekom momentu znatno usporava kretanje kroz lep grad, može se reći da je ovo jedan živopisan događaj bez mane. Tradicija se ovde ne ogleda samo gajbama iz kojih kipe krupni grozdovi, već i u kulturno umetničkom programu koji je trajao tokom celog dana. Svako ko se umorio od degustiranja oplenačkih vina, mogao je da zastane ispred centralne bine i uživa u našem folkloru, predivnim nošnjama i uigranim trupama koji su zarad te manifestacije potegli iz svih krajeva Srbije.

pecenje-sa-oplenacke-berbe
Foto: gost.rs

Niko u Topoli sasvim sigurno nije ostao gladan. Tezge sa hranom mamile su na svakom koraku, a bilo je naravo i montažnih restorana (šatora) u koje su posetioci mogli da sednu i uživaju u svojoj porciji tradicionalne hrane. Glavna jela svakog menija bili su svadbarski kupus čija cena je bila 250 dinara, prasetina koja je koštala oko 1.000 dinara i nešto skuplja jagnjetina. Naravno ni meso sa roštilja nije izostalo ni na ovoj manifestaciji.

bogata-ponuda-proizvoda-od-vina-sa-oplenacke-berbe
Foto: Gost.rs

Vino se moglo naći po veoma pristupačnim cenama. Domaće vino, bez otmene ambalaže, prodavalo se za 200 dinara po litru. Kupinovo domnaće vino je bilo nešto skuplje pa je za litru trebalo izdvojiti od 300 do 400 dinara. Naravno, bilo je i vinara sa dužom tradicijom i lepšom ambalažom i za ta vina trebalo izdvojiti i više novca. Degustacija je bila moguća gotovo na svokoj tezgi, a ponegde se moglo naći i „vino za poneti“ - čaša 50 dinara. Među vinima bilo je i onih za koje su prodavci tvrdil da su za mušku decu. I rakije su ovde mogle da se proberu svakojake, a najzastupljenije su bile dunja, šljiva i kajsija.

narodna-nosnja-sa-oplenacke-berbe
Foto: gost.rs

Na tezgama je naravno bilo moguće naći još mnogo toga pored lepih vina i dobrog grožđa. Suveniri su se šarenili na sve strane i teško je pobrojati čega su se sve prodavci dosetili. Svakako bilo je interesatno pogledati opanke u svim veličinama čija je cena bila 2.000 dinara, a za jelek iz narodne nošnje trebalo je izdvojiti 50 evra. Posetioci su mogli da probaju i domaći čips na štapiću, kao i da se sete čuvenih svilenih bombona i liciderskih srca. Ipak, ovo je i manifestacija koja prati moderne običaje našeg naroda. Pa su tako mogle da se kupe majice sa likom Draže, Tita ili Novaka Đokovića. Za svakog po nešto. Bilo je i raznih alata za čišćenje voća i povrća, ali i kutija za nakit koje su moderno ukrašene.

suveniri-sa-oplenacke-berbe
Foto: Gost.rs

Kafići su prethodnog vikenda radili punom parom, a mlađe posetioce privlačili su nekom modernijom muzikom koja se ponekad mešala sa zvucima folklora.

Ipak, kad se sve podvuče ovo je svakako jedna manifestacija koju morate obići ukoliko već niste i osetite njen jedinstveni duh. Razlog više su naravno i kulturno istorijski spomenici kojima se Topola diči.

    Autor: Gordana Ivković


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..