VoBaNISTA noćno nebo kao nova turistička atrakcija


Novi turistički sadržaj Vojvodine

Vreme čitanja: 1min, 37s | 145 reči

20 Mar
dani-beograda-2016-logo
Foto: Pixabay.com

Projekat pod nazivom "Noćno nebo Vojvodine i Bač-Kiškuna kao nova turistička atrakcija" - VoBaNISTA, koji se realizuje u okviru Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija biće zvanično otvorenna konferenciji 22. marta 2018. godine, sa početkom u 11 časova, u Klubu nastavnika na 2. spratu Departmana za fiziku, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, Trg Dositeja Obradovića 4.

vobanista-nocno-nebo-vojvodine
Foto: Pixabay.com

Predvođen Fondacijom astronomske opservatorije iz Baje, projekat okuplja naučne saradnike i profesore sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, kao i članove astronomskih udruženja iz Novog Sada i Bačke Palanke, u cilju korišćenja netaknutog potencijala regije Vojvodina/Bač-Kiškun koji se ogleda u kvalitetu noćnog neba, prirodnim rezervatima i kulturnom nasleđu i njihovom razvoju u nove turističke atrakcije ovog regiona.

vobanista-nocno-nebo
Foto: Pixabay.com

Projekat će biti realizovan putem konstrukcije jedinstvene mobilne opservatorije koja će turistima omogućiti posmatranja astronomskih objekata kakvi su planete, zvezdana jata i galaksije, kao i pojava na našoj matičnoj zvezdi Suncu, prvenstveno sa područja zaštićenih prirodnih rezervata, ali i iz gradskih sredina. Ovo će podrazumevati saradnju sa turističkim organizacijama i učešće u festivalima i drugim događajima koji imaju turistički značaj u ovom regionu. Biće realizovane i radionice koje će imati za cilj da ukažu na problem svetlosnog zagađenja, kao i astronomski kampovi na Fruškoj gori.

Kontakt osoba za više informacija: Kristina Bikit Šreder, koordinator i supervizor projekta, 021/459-368, 063/60-29-08, e-mail: kristina.bikit@df.uns.ac.rs

Više informacije o samom projektu možete pronaći na www.interreg-ipa-husrb.com kao i na facebook stranici facebook.com/vobanista

    Autor: VoBaNISTA


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..