5 stvari koje niste znali o Đavoljoj Varoši


Zanimljivosti iz Đavolje Varoši

Vreme čitanja: 5min, 1s| 1004 reči

13 Sep
5-zanimljivosti-o-djavoljoj-varosi
Foto: Gost.rs(Marko Dimitrijević)

Đavolja Varoš je bila jedini srpski kandidat za svetsko čudo prirode - to je ono što svaki stanovnik Srbije zna. Takođe smo svi veoma ponosni na činjenicu da je ovaj spomenik prirode dogurao daleko u kandidaturi za prestižno mesto.Mnogi smatraju da je tu posebnu varoš od ulaska u prvih sedam delilo samo malo glasačko telo iz Srbije. Kako bilo, sama kandidatura napravila je od Đavolje Varoši jednu od najpoznatijih turistikih atrakcija naše zemlje. Ipak, neobične kamene tvorevine oko kojih su ispredane razne legende dok ih nauka nije naposletku objasnila, nisu jedino što ovaj park može da vam ponudi. Evo još 5 zanimljivih tajni ovog svetski neobičnog mesta.

retki-izvori-djavolje-varosi
Foto: Gost.rs(Marko Dimitrijević)

1. Izuzetno retki izvori koji se ne koriste
Đavolja Varoš je najpoznatija po kamenim tvorevinama koje su sačinjene od dve vrste materijala. Jedan podložan eroziji sa kamenom teškim nekoliko stotina kilograma na vrhu, kako se troši izgleda kao da kamene figure stalno rastu. Onog trenutka kad nestane kamen sa vrha tada počinje propadanje figure. Ovakvu pojavu možete videti na još samo nekoliko mesta na svetu. Baš kao i lekovite izvore koji ovde postoje. „Đavolja voda“ i „Crvena voda“ koje su bogate mineralima i imaju izuzetno visoku ph vrednost. Čak je i boja neobična, crvenkasta, pomalo podseća na paprikaš, a potiče od procesa oksidacije. Ovakva dva izvora postoje još u Italiji i u Rusiji. Dok ih u Italiji uveliko koriste za lečenje, Rusi i mi smo za sad samo ustanovili kojih materija ima u toj vodi, ali ne i za šta bi mogli da posluže. Ipak, naš narod veruje u lekovitost te vode pa ih uglavnom koristi za lečenje kožnih oboljenja. Na samom ulazu u Đavolju Varoš naići ćete na mnoštvo prodavaca koji će vam između ostalog ponuditi i tu vodu, pa čak i da je probate pre nego što je kupite. Vodič parka, će vas ipak upozoriti da voda nije za piće. Postavlja se pitanje samo kad ćemo i mi kao i Italjani početi da je koristimo?

nova-djavolja-varos
Foto: Gost.rs(Marko Dimitrijević)

2. Nova Đavolja Varoš u nastajanju
Možda niste znali, ali u blizni kamenih tvorevina koje su se formirale gotovo 1.200 godina, „nikle“ su nove figure pre nekoliko godina. Iste po konstrukciji, izgledu i obliku, ali znatno manje ove figure će upotpuniti ovaj park prirode – ali za jedno trista godina. Toliko će im biti potremno da dosegnu visinu kamenih figura koje su umalo postale novo svetsko čudo prirode. Već sad se jasno vidi deo podložan eroziji kao kameni vrh kod gotovo svih figura. Osim jedne koja nema kameni deo pa se očekuje da ona ipak neće odoleti vremenu. Mi eto nećemo dočekati proširenje porodice kamenih figura u najpoznatijoj varoši, ali ko zna možda naši potomci dožive da u blizni imaju sedmo svetsko čudo prirode.

3. Gastronomski specijalitet Đavolje Varoši
Đavolja Varoš je mesto na kom se zaista možete odmoriti, nakon što se podivite neobičnom daru prirode u srcu Kuršumlje nadomak Radan planine. Zbog ovakvog prirodnog okruženja prijatna je šetnja kroz park do kamenih figura. Vodič će vas zamoliti da ne fotografišete u hodu jer ne bi se prvi put desilo da se neko zanese i oklizne. Lekovite crvene rečice, debeo hlad i okruženje planine će vam dati mir i onih pet minuta bega iz grada u potpuno drugačije prirodno okruženje. Čist vazduh i zeleni ambijent upiće sav stres koji ste doneli sa sobom, ali pravi užitak doživećete kad nakon obilaska našeg skoro pa svetskog čuda sednete da ručate. U Đavoljoj Varoši je sve u znaku kamenih fagura pa su takvi i specijaliteti u restoranu. To ne znači da je meso tvrdo, naprotiv. Poseban specijalitet su Đavolji ražnjići koji izgledaju upravo kao kamene tvorevine. Ukoliko budete išli u obilazak varoši mi vam preporučujemo da ih probate.

4. Muzički spotovi snimani u Đavoljoj Varoši
Gde još na svetu može da se nađe takva scenogrfaija za spot ?! Ono što priroda napravi čovek teško može da nadmaši svojom kreacijom. Neki domaći muzički umetnici i zabavljači znali su da iskoriste ovu pogodnost u svojoj zemlji i spot za neku od svojih pesama snime baš ovde na prostoru koji bi mogao bez problema da ugosti i svetske muzičke zvezde (a nadajmo se nekad to i naplati?). Interesatno je da su prednosti autentičnog ambijenta impozante varoši koristili predstavnici različitih muzičkih žanrova za vizuelno prestavljanje svojih pesama. Grupa Van Gogh je 2002. godine zajedno sa režiserom Nebojšom Radosavljevićem snimila polučasovni film „DrUnder“ kako bi predstavila novi album, a odabrane lokacije su bile Resavska pećina i Đavolja Varoš . Međutim, oni nisu prvi koji su ovekvečili lepotu čuvene varoši. Zanimljivo je da je svoj prvi spot i to za pesmu „Storm“ grupa Đogani Fantastiko snimila baš ovde i to davnih devedestih. Trenutno najpoznatiji spot koji je sniman na ovoj lokaciji je „Soba 22“ Seke Aleksić, koji je snimljen pre nekoliko godina, pa uz tehnologiju kakva danas postoji ovo je i najmoderniji spot koji prikazuje Đavolju Varoš. Interesantno je i to da niko od njih nije platio za lokaciju, jer kako su nam rekli u tom parku prirode tada je Đavoljoj varoši trebao marketnig pa su svi tako iskoristili tu priliku.

5. Đavolja Varoš noću
Oko 30 hiljada evra uloženo je pre nekoliko godina kako bi se od Đavolje varoši napravila i noćna atrakcija. Radnici koji su nekoliko meseci radili i po blatu i kiši uspeli su da ostvare jedan neverovatan projekat. Noću, kamene figure najpoznatije srpske varoši, osvetljene su sa čak 15 miliona nijansi. Sve to čini rasveta indentična onoj koja osvetljava Empajer stejt bilding. Mnogi kažu da je zaista prava atrakcija videti naše skoro pa svetsko čudo prirode u ovom izdanju, ali ipak večernje ture su ređe. Razlog tome su skuplje ulaznice za noćne obilaske. Organizatori su objasnili da zbog uključivanja rasvete cena mora biti veća. Novac nije jedini razlog manje posećenosti u večernjim satima. Zbog narodnog verovanja da su kamene figure zapravo đavoli koji su ljudi nekad nosili na leđima, mnoge je strah da hodaju tim stazama kad se smrači. Ipak mnogi kažu da varoš podseća na Kolorado, pa im nije žao novca.

    Autor: Gordana Ivković


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..