Freska Beli anđeo


Manastir Mileševa

Vreme čitanja: 1min, 54s| 383 reči

13 Feb
beli-andjeo
Foto: politika.rs

Freska Beli anđeo jedno je od najpoznatijih umetničkih dela iz Srbije koje krasi unutrašnjost manastira Mileševa. Ona se smatra jednim od najlepših umetničkih dela srednjovekovnog slikarstva ne samo kod nas već i u svetskim krugovima.Beli anđeo je neko vreme bio preslikan drugom slikom, ali je bio i jedan od prizora koji su poslati u Svemir putem signala.

Simbol mira i nade

Umetničko delo koje je oduševilo ceo svet i koje je deo našeg kulturnog bogatsva, freska Beli anđeo, krasi zidove manastira Mileševa već nekoliko vekova i predstavlja remek delo srednjovekovne umetnosti kod nas, u Evropi i u Svetu. Iako delo neprocenjive umetničke vrednosti, ne zna se ko je njen autor. Smatra se da su Belog anđela naslikali Grci koji su se školovali u Nikeji i Carigradu u XIII veku. Freska je deo kompozicije Mironosnice na Hristovom grobu i nalazi se na južnom zidu zapadnog traveja manastira Mileševa, koji se pored Studenice baš zbog ove freske smatra jednim od naših najpoznatijih manastira. Stručnjaci iz celog sveta smatraju da je ovo delo vrhunac srednjevekovnog slikarstva i zbog tehnike kojom je rađena, ali i zbog poruke koje nosi. Freska prikazuje Arhangela Gavrila koji sedi na kamenu i smirenim pokretom mironosnicama pokazuje na prazan Hristov grob , mesto njegovog vaskrsenja. Zbog toga ova srednjevekovna freska se smatra simbolom mira i nade.

freska-beli-andjeo
Foto: srpskoblago.org

U XVI veku Beli anđeo je bio preslikan drugom freskom, pa je ovo remek delo bilo skriveno sve do XX veka kada je manastir restauriran, gornja slika skinuta i Beli anđeo je nakon nekoliko vekova zasijao punim sjajem.

Kako je freska Beli anđeo u svetu smatrana vrhunskim umetničkim delom sa porukom mira, ona je bila jedan od prizora koji je poslat prilikom prvog satelitskog prenosa signala iz Evrope u Severnu Ameriku 1962. godine. Nešto kasnije, isti signal je bio poslat u svemir prema mogućim vanzemaljskim oblicima života. Beli anđeo je odabran i za ovu priliku upravo zbog poruke mira koju nosi.

manastir-mileseva-freska-beli-andjeo
Foto: Zoran Kocić

Manastir Mileševa, nalazi se na nekoliko kilometara od Prijepolja kod reke Mileševa. Ovaj manastir je podigao Vladislav Nemanjić u XIII veku, a sagrađen je po ugledu na Žiču i Studenicu. Pored freske Belog anđela, manastir je poznat i po tome što su tu bile mošti Svetog Save dok ih Turci nisu spalili na Vračaru.

Manastir se danas nalazi pod zaštitom UNESCO-a kao deo svetske kulturne baštine.

    Autor: Gordana Ivković


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..