Biciklom kroz Srbiju


Turizam na dva točka

Vreme čitanja: 2min, 35s | 517 reči

5 Feb
cikloturizam-u-srbiji
Foto: pixabay.com

Cikloturizam odnosno turizam na biciklima počinje da se razvija i u Srbiji poslednjih godina. Povećava se broj stranih turista a najpoznatiji pravac jeste Dunavska ruta.Cikloturizam u Srbiji ima velike potencijale, ali se na ovoj grani turizma nedovoljno radi. Biciklisti se dobrim delom sami ispomažu tako što putem neta ostavljaju informacije o predelima i prohodnosti puteva u raznim delovima Srbije. U zemljama Evropske Unije cikloturizam se više razvija i države dosta ulažu u ovu oblast, a broj ljudi koji želi da upoznaju lepotu neke zemlje na dva točka svake godine raste. Zanimljiv podatak je da Švajcarska ostvaruje veće prihode od cikloturizma nego od skijanja.

cikloturizam-kroz-srbiju
Foto: pixabay.com

Kod nas je delimično prepoznat značaj ove grane turizma, a najpoznatija za sada je Dunavska ruta. Ova biciklistička ruta uz najdužu evropsku reku Dunav proteže se kroz njegovog izvora do Crnog mora. Od pre nekoliko godina i Srbija je deo ove rute, što znači da je su označene trase znacima za bickliste i da je napravljena mapa sa svim potrebnim informacijama za one koji žele da se upuste u avanturu na biciklu.

Na Dunavskoj ruti postoje tri glavne kategorije. To su Glavna i najmirnija ruta, koja ima zemljane delove. Potom alternativne rute koje su asfaltirane za one koji žele da uzbegnu makadamske delove glavne trase. Tu su i deturovi za one koji imaju želje i vremena da se odmaknu od Dunava. Dunavska ruta stranicama koji u našu zemlju uđu na dva točka pokazaće neke od naših najlepših znamenitosti: tvrđave Ram, Golubac, Đerdapsku klisuru, Srebrno jezero. Ko odvoji vreme za neki detur u ovoj fazi upoznaće se i sa selom Zlatonje odakle se pružaju vidikovci za pamećenje ili ako okrene bajk na drugu stranu može stići do Viminacijuma.

cikloturizam-po-srbiji
Foto: pixabay.com

Pored ove trase postoji još nekoliko ruta koje su omiljene među biciklistima. Lisine - Despotovac - Manasija, Čačak - Ovčar banja, Zrenjanin - Carska bara, Studenica - Brvenik, Mitrovac - Mokra gora i druge. Srbija ima potencijala i za one obožavaoce adrenalina na dva točka, naravno reč je o planinskom biciklizmu poznatom kao mauntain biking. Za ovo vrstu bickilizma rezervisane su rute pored Užica, Kanjon Đetinje, Zlatibor (Tornik), Šargan, Tara, Kopaonik, Sopotnica, Suva planina…

Biciklistima je naručito zanimljiva zapadna Srbija. Okolina Ivanjice nudi Jankov kamen, Bojevo brdo, Tičar jezero, Grački krst ili jezero Okruglicu. Takođe, pravac od Prilika do Mučnja i dalje do Štitkova je zanimljiv i izvodljiv. Leto je pravo vreme za biciklise pa se u Priboju održava međunarodno takmičenje u biatlonu. Biciklisti prate tok Lima od Priboja do mesta Rudo u Republici Srpskoj. Kamena Gora je izazov za bickiliste, a popularna je tura od Sopotnice do Tičijeg polja.

ciklourizam-se-razvija-u-srbiji
Foto: pixabay.com

Cikloturizam i njegov razvoj mogli bi biti značajan momenat za privlačenje stranih turista. Međutim i domaćim turistima bi trebalo bolje predstaviti prednosti obilaska zemlje na dva točka jer će tako zasigurno videti znamenitosti na drugačiji način, ali upoznati se sa nekim krajevima koje do sad nisu videli.

    Autor: Gordana Ivković


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..