Filmski turizam u Srbiji


Srbija kao lokacija za snimanje filmova

Vreme čitanja: 2min, 44s | 548reči

11 Okt
filmski-turizam-u-srbiji
Foto: pixabay.com

Raznolikost kulturnih znamenitosti, prirodnih lepota i arhitekture su potencijali koji Srbiju čine zanimljivom, poželjnom i kvalitetnom filmskom destinacijom.Iako poseduje veliki broj prirodnih i kulturnih bogatstava, Srbija taj potencijal nije baš najbolje razvila kada je u pitanju ono što nazivamo filmskim turizmom.

Rejf Fajns, Ejdrijen Brodi, Džon Kjuzak, Rejčel Vajs, Džerard Batler, Pirs Brosnan i Kevin Kostner samo su neki od holivudskih zvezda koje su imale priliku da snimaju u Srbiji. Još dosta poznatih glumaca, reditelja i producenata snimalo je u našoj zemlji i do sada su svi imali samo pozitivne utiske.

Kvalifikovani, pouzdani i posvećeni ljudi, jedinstvena arhitektektura, pristupačni troškovi, prirodne i istorijske znamenitosti, samo su neke od karakteristika koje Srbiju danas čine jednom od najpopularnijih destinacija za snimanje filmova u Jugozapadnoj Evropi.

filmski-turizam-srbije
Foto: pixabay.com

Veliki broj raznovrsnih lokacija
U Srbiji je 28 gradova i 3 javna preduzeća u programu Filmske asocijacije Srbije označeno kao film friendly. Da bi dobile taj sertifikat, grad, opština, državni organi, ustanove ili javna preduzeća moraju ispunjavati jasno postavljene kriterijume, odnosno posedovati službu za saradnju sa filmskim sektorom, posedovati propisanu proceduru i cenovik za snimanje na lokacijama koje se nalaze pod njihovom nadležnošću i posedovati spisak lokacija dostupnih za snimanje filmova pod njihovom nadležnočću.

Srbija nudi čitav spektar različitih i zanimljivih lokacija koje su film friendly. Od jedinstvene arhitekture i urbanog glavnog grada, preko istorijskih znamenistosti, tvrđava i zamkova, pa sve do napuštenih fabrika i građevina. Poslednjih par godina rudarsko-topioničarski basen Bor postao je jako popularna lokacija za snimanje kako domaćih, tako i stranih ostvarenja.

filmski-turizam-sansa-srbije
Foto: pixabay.com

Takođe, Srbija se nalazi na jako dobrom geografskom položaju u Evropi, i veoma je dobro povezana sa svim Evropskim zemljama. Takođe, produkcije iz Srbije saradjuju sa kolegama iz regiona.

Dunav i Tvrđave na Dunavu
Deo Dunava koji protiče kroz Srbiju poseduje više od 250 lokacija pogodnih za snimanje filmova. Većina gradova i opština kroz koje protiče ova reka označene su kao film friendly. Tvrđave iz različitih istorijskih epoha koje se nalaze na ovoj reci predstavljaju jedinstveno iskustvo i odlično mesto za snimanje istorijskih spektakla. Pored Kalemegdana i Petrovaradina kao najpoznatijih, i tvrđave Ram, Golubac, Bač, Fetislam i Smederevska tvrđava predstavljaju nepresusan izvor bajkovitih, istorijskih motiva na Dunavu.

filmski-turizam-potencijal-srbije
Foto: Gost.rs(Marko Dimitrijević)

Beograd
Glavni grad predstavlja jedno od najtraženijih mesta za snimanje u našoj zemlji. Beograd je grad posebne energije, predstavlja spoj različitih lokacija, od urbanih, poslovnih centara do kulturnih i istorijskih znamenitosti. Jedinstvena arhitektura, Kalemegdan, poetične ulice Dorćola i Zemuna, novobeogradski blokovi, Beli dvor, Narodna Skupština, mostovi, ušće dveju velikih reka neke su od najzanimljivijih filmskih lokacija u Beogradu.

Pristupačne cene i podsticaji
U Srbiji je cena snimanja audo-vizuelnih sadržaja, odnosno igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, znatno manja nego u zemljama u okolini. Retko gde u svetu možete naći dobru lokaciju, kvalitetnu produkciju po veoma pristupačnoj ceni, i to predstavlja jedan od glavnih razloga zbog kojih se svetske filmske ekipe odlučuju za snimanje u Srbiji. Prošle godine je kod nas uvedena dodela podsticajnih sredstava za domaće i strane investitore koji proizvode audio-vizuelna dela u Srbiji. Ovaj program predviđa povraćaj u iznosu od dvadeset procenata od ukupnog iznosa koji je investitor potrošio na izradu audio-vizuelnog dela u Srbiji.

Filmski studiji, produkcija i kvalifikovani ljudi
Srbija nudi razvijenu infrakstrukturu filmske industrije, poseduje najveći studijski kompleks u čitavoj Istočnoj Evropi, moderne postprodukcijske kapacitete i stručnjake za specijalne efekte. Naša zemlja nudi stručne, talentovane, posvećene ljude iz oblasti filma i produkcije.

    Autor: Nevena Spasojević


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..