Krstarenje Dunavom kroz Srbiju


Provod na Dunavu

Vreme čitanja: 2min, 57s | 574 reči

13 Feb
krstarenje-dunavom-kroz-srbiju
Foto: Ljubiša Balanović

Za sve ljubitelje krstarenja, krstarenje Dunavom na njegovom toku kroz Srbiju predstavlja poseban događaj. Krajolik koji varira od nizije pa do brdskih predela i klisura, tragovi davno prohujalih vremena na njegovim obalama, nestvarno raskošne prirodne lepote.Putovanje od 2.850 kilometara druge po dužini evropske reke otpočinje na Švarcvaldu, gde se dva izvorišna kraka Dunava, Breg i Brigah kod grada Danauešinga spajaju u jedno, da bi na kraju stigao na svoje krajnje odredište, Crno more.

krstarenje-brodom-na-dunavu-kroz-srbiju
Foto: Gost.rs(Marko Dimitrijević)

On-line rezervacije za jednodnevno krstarenje Dunavom kroz Đerdapsku klisuru koje je ujedno i jedna od najpopularnijih tura u Srbiji, možete izvršiti O V D E.

krstarenje-dunavom
Foto: Jelena Jović

Tok Dunava prolazi kroz čak deset evropskih država: Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Rumuniju, Bugarsku, Moldaviju i Ukrajinu. Reka kojoj je čuveni kopozitor Johan Štraus posvetio valcer, izuzetno je važan deo transevropskog plovnog sistema. Plovni put Rajna - Majna - Dunav, dugačak 3.505 kilometara povezuje Atlantik i Mediteran, zapad i istok i pruža neograničene mogućnosti za plovidbu.

krstarenje-brodom-dunavom-kroz-srbiju
Foto: Gost.rs(Irena Čučković)

Postoje različite teorije o tome kako je ova moćna reka dobila naziv. Prema nekim izvorima, ime Dunav je keltskog porekla i jednostavno znači reka. Neki istoričari pak tvrde da je reč o kovanici koja je izvorno nastala od reči Dios i Zevs, što bi se moglo prevesti kao "Zevsova reka" ili "Božanska reka". Zanimljivo je da je Dunav jedina reka u Evropi koja teče od zapada prema istoku. Jedan od najvećih rimskih istoričara Gaj Kornelije Tacit ovako je pisao o Dunavu u prvom veku nove ere: "Dunav izvire na blagim, laganim padinama planine Abnobe, prolazi kroz mnoge narode i najzad se, u šest rukavaca, probija u Crno more a sedmi rukavac se gubi u močvarama".

krstarenje-brodom-dunavom-kroz-srbiju
Foto: Gost.rs(Marko Dimitrijević)

Dunav je kroz vekove bio jedna od najstalnijih granica Rimskog carstva. U Srbiju Dunav ulazi kod Bezdana, na tromeđi Mađarske, Hrvatske i Srbije. Njegov tok kroz Srbiju dugačak je 588 kilometara. Kako se na njegovom proputovanju kroz Srbiju u njega uliva nekoliko većih reka, poput Tise, Save, Tamiša, Velike Morave i Timoka, Dunav se u našoj zemlji širi i pokazuje u svoj svojoj veličanstvenosti i lepoti.

Za sve ljubitelje krstarenja, krstarenje Dunavom na njegovom toku kroz Srbiju predstavlja poseban događaj. Sliku mirne ravničarske reke koju ima dok protiče duž ravne Vojvodine ubrzo smenjuje predeo jedne od najlepših i najvećih klisura Evrope – Đerdapske klisure, koju još nazivaju „Gvozdena kapija". Dok plovidba teče smenjuju se neverovatne slike prirode. Turistima se ukazuje sav potencijal i lepota gradova kao što su Novi Sad, Beograd i Smederevo. Sedam srednjevekovnih tvrđava duž njegovog toka čine turistički mamac za mnoge od njih svojom bogatom istorijom i mističnim pričama.

Arheološki lokaliteti poput Vinče, Viminacijuma i Trajanove table takođe predstavljaju lokalitete koji mogu privući strane goste da se iskrcaju i obiđu ih. Pored njih, rečne obale Dunava, livade i šume na njima nastanjuju mnoge retke biljne i životinjske vrste. Na pauzama putovanja, u etno domaćinstvima na njegovim obalama strane i domaće turiste sačekaće tradicionalni srpski specijaliteti naše kuhinje i dobra vina koja će dugo pamtiti.

krstarenje-na-brodu-dunavom-kroz-srbiju
Foto: Gost.rs(Marko Dimitrijević)

Potencijal turizma na Dunavu kao i samog provoda koji nudi krstarenje Dunavom je ogroman, sa njim i tražnja. Ali broj ljudi koji ga praktikuje, pogotovo domaćih nije reprezentativan. Mogao bi, odnosno morao bi biti višestruko veći. Dunav je poznat, cenjen, tražen kao turistička destinacija. Priuštite sebi jedan dan ili vikend za krstarenje. Ostaće vam zauvek u prelepom sećanju. Krajolik koji varira od nizije pa do brdskih predela i klisura, tragovi davno prohujalih vremena na njegovim obalama, nestvarno raskošna prirodna lepota i tradicionalno gostoljubivi domaćini svuda gde brod pristane razlog su što plovidba Dunavom kroz Srbiju predstavlja nezaboravno i jedinstveno iskustvo.

    Autor: Miloš Miljković


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..