Vidikovci za ponos Zapadne Srbije


Sa njih će pucati zaljubljeni pogledi

Vreme čitanja: 3min, 57s | 756 reči

14 Dec
vidikovac-kapija-podrinja
Foto: Branislav Andrić

Kako se čini prema prvim fotografijama vidikovaca koji su trenutno u fazi uređenja, pogled koji se pruža sa ovih lokacija jednako je moćan baš kao i oni koji se pružaju sa onih „starih“ vidikovaca koji su svima dobro poznati. Svi novi vidikovci se nalaze u Zapadnoj Srbiji.Njihovo uređenje je deo projekta Turističke organizacije Zapadne Srbije, za koji je izdvojeno šest miliona dinara. Vidikovce ćemo moći da posetimo u Bajinoj Bašti, Užicu, Ivanjici, Arilju, Požegi, Kosjeriću, Novoj Varoši, Prijepolju, Sjenici i Čajetini. Evo i šta ćemo moći da vidimo sa novih vidikovaca:

Vidikovac Kapija Podrinja
Prvi vidikovac koji je otvoren i koji je dobio novi sjaj nakon radova jeste kapija Podrinja. Vidikovac se nalazi na Debelom brdu uz magistralni put. Ovo je bila oduvek atraktivna lokacija za turiste zbog predivnog pogleda na prirodno okruženje Bajine Bašte. Uređenjem vidikovac je unapređen pa ima plato u drvenoj i betonskoj konstrukciji, klupe za posetioce , šljunkoviti parking i tuje koje boravak čine još prijatnjijim. Iz Sportsko turističkog centra „Bajina Vašta“ javljuju da je u opštini Bajina Bašta takođe u okviru ovog projekta postavljen i panoramski dvogled na najpoznatijem i najlepšem vidikovcu u Srbiji – Banjskoj steni u Nacionalnom parku Tara.

vidikovac-veliko-zabucje
Foto: facebook.com/turističkaorganizacijaužica

Vidikovac Veliko Zabučje
Ovaj vidikovac nalazi se desetak kilometara od centra Užica. Sa njega se pruža pogled na panoramu Užica, Starog grada ali i na Đetinju. Onaj ko želi može da poseti ovaj lokalitet jer tu već postoje klupe. Ipak, pravi doživljaj će biti onda kada na ovaj vidikovac stigne teleskop koji je planiran projetkom. U planu je takođe i ugradnja kamera za video nadzor vidikovca.

Vidikovac kod Ivanjice
Ukoliko vas put nanese u ovaj grad ili njegovu okolinu nećete morati mnogo da se mučite da biste uživali u bogatom pogledu. Vidikovac koji se uređuje u tom reonu nalazi se na četiri kilometra od grada. Ukoliko idete kolima obradovaće vas podatak da se vidkovac gradi pored regionalnog puta Ivanjica-Sjenica, pa vam neće biti teško da dođete do njega. Znajući kakva priroda okružuje ovaj gradić sigurno će vredeti napraviti malu pauzu u vožnji za boravak od nekoliko minuta na pomenutom vidikovcu.

Vidikovac Klokoč
Arilje će takođe dobiti svoj uređeni vidikovac u okviru ovog projekta i odlučeno je da tu bude Klokoč. Ova lokacija uglavnom poznata planinarima i biciklistima sada bi mogla da postane destinacija za svakog gosta koji se zatekne u ovom kraju. Klokoč spaja istoriju, prirodu i gradsku panoramu. Na Klokoču se nalazi spomenik borcima poginulim u Drugom svetskom ratu. Do njega ćete lako doći jer postoje kružne pešačke i biciklističke staze. Najlepši deo Klokoča je svakako mesto odakle izbija pogled na Arilje, dolinu Velikog Rzava i brda preko reke.

vidikovac-kozomor
Foto: facebook.com/turističkaorganizacijakosjerić

Vidikovac Kozomor
Kosjerić takođe dobija uređeno mesto sa kog može da se uživa u sadržajnom pogledu. Reč je o Kozomoru, koji je uglavnom poznat planinarima. Ko nije upoznao valjevske planine defintivno treba da se zaputi ka ovom vidikovcu. Sa Kozomora može da se vidi vidikovac Paljba, Maljen kao i ostale valjevske planine. Na putu za izlazak uživaćete u pogledu na vodopad.

Vidikovac Vjeternički krš
Ovo mesto u blizini planine Zlatar dobiće takođe adut više da privuče domaće i strane turiste. Vidkovac Vjetrenički krš nalazi se u blizni Nove Varoši i taj lokalitet će takođe biti uređen kako bi posetioci u potpunosti mogli da uživaju u pogledu na prelepu planinu i njenu okolinu.

Vidikovac na vrhu brda Sokolice
Jedan od možda najboljih vidikovaca nalaziće se u okolini Prijepolja. Vrh brda Sokolice nalazi se na 680 metara nadmorske visine i do njega nije teško doći, ipak turisti ga retko posećuju. A itekako bi trebalo. Sa ovog vrha pruža se pogled na tri prelepe srpske planine: Zlatibor, Zlatar i Kopaonik. Koliko vidikovaca to može da priušti? Nakon uređenja ovaj vidikovac će dobiti kamene podloge i nastrešnice sa klupom gde je bezbednost budućih posetilaca stavljena u prvi plan. U Prijepolju se nadaju da će ovako uređen vidikovac privući više turista.

Vidikovac Veliki vrh
Ovo je definitivno vidikovac koji će imati veliku popularnost pogovo među domaćim turistima. Vidikovac će se nalaziti na 15-ak kilometara od centra Sjenice. Njegov glavni adut je moćan pogled na meandre Uvca i Ledenu pećinu. Nalazi se nasuprot vidikovca Molitva i sa njega puca pogled na predivni Uvac. Ovde će biti postavljen i teleskop radi boljeg užitka svih onih koji su veliki ljubitelji neobičnih tvorevina prirode.

Pratićemo kako napreduju radovi i prikazivaćemo vam fotografije sa vidikovaca a možda se i sretnemo na njima ubuduće i zajedno uživamo u prirodnim lepotama naše predivne Srbije.

    Autor: Gordana Ivković


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..