Pet ideja za Prvi maj sa decom u Srbiji


Prvomajski uranak sa mališanima

Vreme čitanja: 4min, 15s| 850 reči

16 Apr
prvi-maj-kamenicki-park
Foto: Vićente Madić

Ovogodišnji Prvi maj može biti idealna prilika za kvalitetan i sadržajan jednodnevni izlet sa decom. Praznik rada ove godine pada u utorak i neće biti baš prilika da se pripoji vikendu kako bi nastao mini odmor u sred proleća.


Za roditelje je uvek poseban izazov da isplaniraju izlet sa klinicima jer ono što je za njih raj na zemlji u vidu ćevapa koji cvrče na obali reke, nije baš dan iz snova za decu i ona će se svakako potruditi da taj raj i prekinu u potrazi za sopstvenom zabavom i zanimacijom. Slobodan dan na samom početku maja može biti dobra prilika da obiđete one lokacije u Srbiji koji ste hteli a za koje nikad niste imali vremena. Prvi maj ne mora biti obeležen samo roštiljom u priodi. Taj dan može biti ispunjen i vožnjom čamcem oko srednjovekovne tvrđave, vožnjom u fijakeru, jahanjem konja ili razgledanjem pećina i vodopada koji će deci biti itekako zanimljivi. Predstavljamo vam pet ideja za Prvi maj sa decom u Srbiji.

Kamenički park
Kamenički park je omiljena prvomajska destinacija Novosađana i ljudi iz okoline vojvođanske prestonice. Osim što imate mesta za roštiljanje ovo je lepa lokacija za Prvi maj sa decom, jer ima ogromno prostranstvo na kojoj ona mogu da se igraju, trče, uživaju u fudbalu ili tenisu i bacanju frizbija. Za klince će biti zabavno i da se provozaju koji krug na ringišpilu. Pored Dunava, na velikom prostranstvu ovo može biti idealna prilika da se deca izduvaju i provedu aktivan dan u prirodi.

prvi-maj-sremski-karlovci
Foto: Gost.rs(Irena Čučković)

Sremski Karlovci
Pruža se prilika da se provede atipičan, ali ispunjen 1. maj sa decom u romantičnom gradiću punom istorijskih priča. Ukoliko ove godine želite da izbegnete roštiljanje, a ipak hoćete da iskoristite slobodan dan za kvalitetno vreme sa decom, Sremski Karlovci mogu biti idealan izbor. U nekom od restorana sa pogledom na Dunav možete obaviti prvomajski porodični ručak, a onda natenane, po vojvođanski uživati u svemu što ovaj gradić nudi. Šetnja će vas odvesti do čuvene Karlovačke gimnazije gde je između ostalog sniman film "Lajanje na zvezde", česme Četiri lava, zgrade bogoslovije, objekata koja će vašoj deci dati ideju kako su zgrade kod nas nekad izgleadale. Od skoro, putovanje kroz prošlost ovde može biti još upečatljivije. Novina u ponudi Turističke organizacije Sremskih Karlovaca jeste "Animacija kulturnog prostora". Kostimirani animatori dočekuju turiste u centru grada i na specifičan način, kroz turističku predstavu, ih uvode u istorijska zbivanja tokom vekova, tako da turisti učestvuju na balu iz XIX veka, prisustvuju odigravanju prve predstave u Srba, potpisivanju Karlovačkog mira i sl. Uz predstave, ručak sa pogledom na Dunav i vožnje fijakerom koje se u ovom mestu takođe ponekada organizuju, ovogodišnji prvi maj deca sigurno mogu dugo pamtiti.

prvi-maj-veliki-buk
Foto: Gost.rs(Irena Čučković)

Vodopad Veliki Buk - Lisine
Prvi maj je idealan praznik da se deca malo bolje upoznaju sa prirodom, a zašto to ove godine ne bi bio i jedan vodopad u prirodi. Veliki Buk, nastao na desnoj pritoci Resave, smatra se jednim od naših najlepših vodopada. Deci će sigurno biti interesatno da posmatraju prizor kako se silna voda sa 25 metara strmoglavo sliva pravo u reku, a i za odrasle je ovo ozbiljno osveženje. Do vodopada ima pet minuta šetnje pored potoka i gustog zelenila, a pored vodopada je i uređeno mesto sa koga ga možete posmatrati i napraviti dobre fotke. U blizini vodopada su uređena izletišta ali i restorani idealni za prvomajski predah. Ima dovoljno parking mesta, ali i interesantnih lokacija koje biste mogli da obiđete dok ste tamo. Jedna od njih je svakako Resavska pećina koja će deci sigurno biti itekako interesantna, kao i manastir Manasija, a o svemu tome detaljno možete pročitati u našem tekstu o turističkim atrakcijama Resave.

prvi-maj-ergele
Foto: instagram/dragana23prosinac

Ergele
Dajemo vam još jedan predlog za netipičan a ispunjen prvi maj, pogotovo za izlet sa decom. Ergele konja u Srbiji idealne su destinacije za jednodnevne izlete. Osim druženja sa plemenitim i prelepim životinjama posetioci mogu da iskuse jahanje konja, vožnju fijakerom i osete stari aristokratski duh vremena u kome su ergele nastajale. Širom Srbije ih ima dosta, a po mišljenju mnogih najbolje su Ljubičevo, Kelebija , Zobnatica i Karađorđevo. Mnoge od njih već imaju i igrališta za decu i u ponudi odličan meni za ručak tako da vam roštilj neće nedostajati.

prvi-maj-srebrno-jezero-i-golubac
Foto: Gost.rs(Irena Čučković)

Srebrno jezero i vožnja brodićem oko Golupca
Jedan slobodan dan koji vam sledi za prvi maj možete da iskoristite za putovanje koje ste uvek planirali, ali nikako da nađete vremena za taj poduhvat. O Golupcu i njegovoj tvrđavi slušali ste mnogo, a najviše iz priloga o obnovi srednjovekovnog utvrđenja, mnogo puta ste verovatno i pomislili moramo jednom otići i to da vidimo ali obaveze uvek potisnu taj plan. Prvi maj bi mogla biti idealna prilika da zajedno sa klincima zalutate u ovaj kraj. Srebrno jezero ima sada već tradicionalni Uranak, tu možete prošetati, popiti kafu, a onda se zaputiti i do čuvene Golubačke tvrđave. Obnova je uveliko napredovala, pa trenutno možete prošetati do zidina, ali je zanimljiviji način sasvim sigurno vožnja čamcem. Jovan Kocmanović, turistički vodič godinama upravo čamcem vodi turiste oko tvrđave, a kako je po zvanju profesor istorije ispričaće vam i zanimljive činjenice i anegdote o ovom srednjovekovnom utvrđenju. Više informacija o Golupcu dobićete ovde.

    Autor: Gordana Ivković


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..