Zlatar kao destinacija za odmor


Letnja avantura na Zlataru

Vreme čitanja: 3min, 02s | 607 reči

10 Jul
pet-razloga-da-posetite-zlatar
Foto: Buya Kublai

Zlatar je izvanredna planina smeštena u jugozapadnoj Srbiji između četiri reke: Lima, Uvca, Mileševke i Bistrice. Guste šume, prostrani pašnjaci, umerena klima i čak 285 sunčanih dana godišnje neke su od kratakteristika koje ovu planinu čine jedinstvenim prirodnim bogatstvom Srbije.Obično ljudi u zimskom periodu biraju planinu kao mesto za odmor, skijanje i rekreaciju. Ali zbog svojih prirodnih odlika i turističkih potencijala, planine mogu biti dobar izbor i u letnjim mesecima. Nudimo vam 5 razloga da se ovog leta odlučite za letovanje baš na planini Zlatar.

Odmor od gradske vreve
Zlatar odlikuje spoj planinske i mediteranske klime. Prijatne temperature tokom dana i prohladne noći pomoći će vam da se odmorite od tropskih vrućina u gradu. Vašem uživanju će doprineti čist zlatarski vazduh, koji ima lekovito svojstvo, što je posledica ukrštanja 3 vazdušne struje. Kao takav idealan je za ljude koji boluju od kardio - vaskularnih bolesti.

Brojni manastiri u blizini
Ukoliko volite da, dok ste na odmoru, posetite i neka sveta mesta, Zlatar vam nudi upravo to. Na samo par kilometara od najvišeg vrha nalazi se manastir Svetih Kozme i Damjana. Manastir je izgrađen od drveta i okružen je četinarskim šumama. Kao takav predstavlja jednu pravu oazu mira, vere i duhovnosti na ovoj planini. Tamo će vas sačekati i poželeti vam dorodošlicu monah Gavrilo, koji će biti i više nego raspoložen da sa vama porazgovara i ugosti vas. Takođe nedaleko od planine, nalaze se i manastiri Mileševa i Banja, do kojih vrlo lako možete doći ukoliko se odlušite za putovanje kolima.

pet-razloga-zasto-da-posetite-planinu-zlatar
Foto: Gost.rs(Irena Čučković)

Idealno mesto za šetnju
Uz brojne obeležene pešačke staze, Zlatar je idealno mesto za šetnju, opuštanje i razgledanje okoline. Najviši vrh planine je Golo brdo, sa koga se prostire prelep pogled na zelene šumske predele. Planina obiluje prostranim livadama i raskošnim šumama omorike, smreče i breze.

pet-razloga-za-posetiti-zlatar
Foto: Gost.rs(Marko Dimitrijević)

Kanjon reke Uvac
Ukoliko vas prethodni razlozi nisu ubedili da se ovog leta odlušite za odmor na Zlataru, sledeći razlog će to sigurno učiniti. Reka Uvac, jedan od najlepših prizora u Srbiji i destinacija koju ne smete zaobići ako se odlučite za odmor na Zlataru. Ovaj prirodni rezervat predstavlja pravo blago ovog kraja. U dolini reke Uvac formirana su tri jezera: Zlatarsko, Uvačko i Radoinjsko jezero. Ono što će vam oduzeti dah je živopisan pogled na ukrštene meandre ove reke. Nabolji izbor za uživanje u tom pogledu je vidikovac Molitva koji se nalazi iznad Uvačkog jezera. Uvac je poznat i kao najveće stanište retke lešinarske vrste na Balkanu, beloglavog supa. Naime, ova vrsta je pre nekoliko decenija bila pred izumiranjem, a sada se baš u kanjonu reke Uvac nalazi oko tri stotine primeraka ovog lešinara impozantne veličine i zadivljujućeg raspona krila. Ukoliko se dovoljno zadržite na ovom mestu, sigurno ćete biti u prilici da vidite bar jednog predstavnika ove vrste. Takođe, Uvac je poznat po pećinskom sistemu koji je najduži u našoj zemlji. Za sve ljubitelje avanture, Uvac nudi mogućnost krstarenja, potpuno drugačiji način da uživate u velelepnoj lepoti ovog predela.

Gostoprimstvo meštana i domaći specijaliteti
Ukoliko volite da se na odmoru osećate kao kod kuće, Zlatar je pravo mesto za to. Ljubaznost i gostoprimstvo meštana na ovoj planini su izuzetni i nesvakidašnji. Na svakom koraku ćete nailaziti na ljubaznost i širok osmeh. Stanovnici Zlatara nastoje da iskoriste zlata vredan turistički potencijal koji ove planine i sve više ulažu u seoski turizam. Da boravak na ovoj planini zadovoljava sva ljudska čula, uverićete se ukoliko probate neke od gurmanskih specijaliteta tradicionalne kuhinje koja se ovde neguje. Skoro svaka kuća poizvodi poznati zlatarski sir, a meštani u toku leta organizuju takmičenje u pravljenju istog.

Sigruni smo da se nećete pokajati ako se ovog leta odlučite za uživanje u netaknutoj prirodi planine Zlatar.

Više informacija o Zlataru dobićete ovde.

    Autor: Nevena Spasojević


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..