Vrhunske pršute sa Zlatibora


Dalmatinska pršuta iz sela Mušvete

Vreme čitanja: 3min, 49s| 756 reči

10 Avg
prsutana-acim-musvete
Foto: Stefan Popović

Dalmatinska pršuta gotovo tri denecije se uspešno pravi na Zlatiboru, a sve zahvaljujući jednom inžinjeru koji je svoje znanje odlučio da prenese u ovaj kraj. Pored pršuta ovde možete probati i domaće vino i rakiju, ali i uživati u gostoprimstvu i zanimljivim pričama domaćina.Mirko Berić, inžinjer iz Dalmacije bio je prinuđen da zbog rata, iz morskih krajeva dođe u planine i to na Zlatibor. Predani entuzijasta po prirodi nije očajavao već krenuo sve ispočetka, i to praveći dalmatinsku pršutu baš ovde na Zlatiboru. Posvećenost poslu i strpljenje doneli su i očekivane plodove dugogodišnjeg rada i danas je to jedno prijatno domaćinstvo u kojem je svaki posetilac dobrodošao da svrati.

prsutana-acim-musvete-zlatibor
Foto: Gost.rs(Marko Dimitrijević)

Pogled na Zlatiborska brda, sunčan dan i domaćinsko posluženje na kariranom stoljnjaku ugođaj su koji treba barem jednom sebi da priuštite. Prvo domaća rakija da se nazdravi sa gostima, a potom stiže ono što su putnici namernici i željno iščekivali – dalmatinski pršut tanko sečen na drvenom poslužavniku uz čašu domaćeg vina. A vino – samo klizi. Sve je ovde odlično uklopljeno, i vino sa hranom kao i domaćinova priča uz celokupnu atmosferu. Malo o pršuti, malo o životu uz koju pošalicu, šta jednom gostu više treba? Kada se gosti okrepe sledi obilazak i otkrivanje tajne kako pršuta nastaje.

prsutana-acim-musvete-zlatibor
Foto:Gost.rs(Marko Dimitrijević)

Pršuta, kako majstori kažu, može da se pravi samo onda kad je Bog zapovedio, odnosno dok je hladno u periodu od novembra do polovine marta. Proizovdnja se odvija u više faza, a redakcija portala Gost.rs je imala priliku da "prođe" kroz sve faze odnosno prostorije u kojima se pršuta priprema i uverili smo se koliko je to zapravo ozbiljan i zanimljiv proces. Meso prvo mora da prođe obradu, soli se i taj proces traje 21 dan, zatim počinje proces pritiska odnosno meso se stavlja između ploča koje ga tako "pritiskaju". Tako "ispresovano" spremno je za sledeći korak – dimljenje.

prsutana-acim-musvete-zlatibor
Foto: Gost.rs

Trik pršute u procesu dimljenja
Prostorija za dimljenje je prilično interesantna jer sadrži nekoliko specifičnih ložišta iznad kojih se postavlja meso. Majstor nam je objasnio da se meso dimi isključivo 30 dana i taj rok se strogo poštuje. Ispod hauba loži se samo bukovo drvo koje je najkvalitetnije i ne daje nikakav miris. A upravo u ovoj prostoriji se krije ključan trik zbog kog se ova pršuta razlikuje od ostalih. Prvo meso loži se na četiri metra od vatre. Ovo je ključna razlika u odnosu na recimo Njegoški pršut koji stoji na metar od vatre. Prozori u delu za dimljenje otvoreni su kad god je to moguće kako bi meso bilo izloženo hladnom dimu, međutim ako je napolju velika vlaga prozori se zatvaraju jer ta vlažnost već nije dobra za meso. Kada "odsluži" svojih 30 dana na dimu pšuta ide na zrenje.

prsutana-acim-musvete-zlatibor
Foto: Gost.rs(Marko Dimitrijević)

Kreč za bezbedno meso
Još jedan prizor privukao je pažnju posetilaca koji su obilazli prostoriju, svo nadimljeno meso bilo je prekrivno belom korom. A majstor koji nas je sprovodio dao nam je objašnjenje i za to. Možda nikad ne biste pomislili da je prušta koja tako prijatno nadražuje naša čula i ukusa a i vida, nekad bila prekrivena krečom. I to sve zarad našeg zdravlja. Kreč je ključan da bi se odbijale mušice, insekti i grinje. Kreči se deo gde je meso odnosno gde se polutka raseca. Kada se završi proces dimljenja i počne sušenje, neki unutrašnji delovi ostanu vlažni i ukoliko se insekt na njih spusti ostavlja bakterije. Zato se u taj procep stavlja kreč koji je gust i ne dozvoljava da insekti prođu.

prsutana-acim-musvete-zlatibor
Foto: Gost.rs(Marko Dimitrijević)

Tajna ukusa u čekanju
Prostorija u kojoj okrečene pršute uredno poređane vise u šali je od posetilaca dobila ime trezor zbog gastronomskog blaga koje u sebi čuva. Ipak, jedna od najintresantijih informacija svima je bila činjenica da se sad suše pršute koje će se prodavati tek od zime 2018.godine. Tako je svake godine kroz pripremu prolazi meso koje će se na trpezama naći tek od naredne godine. Međutim, ukoliko je reč o nekom većem komadu meso se ostavlja i do dve tri godine na sušenju kako bi se dostiga onaj kvalitet i ukus koji se pamti (i koji smo mi imali prilike da probamo i dobro zapamtimo.)

Na kraju kada je spremna da izađe pred goste na trpezu pršuta se pere od kreča, seče i pakuje. A potom se distribuira u restorane i markete širom naše zemlje. Mi smo imali priliku da se uverimo koliko je profesionalnostii posvećenosti neophodno da bi na naše stolove stigla kvalitetna pršuta, stoga se nadamo da će ovakvi proizvodi ostati na ceni.

Turistička agencija "Boreas travel" iz Beograda vodi vas u posetu pršutani "Aćim" u sklopu jedne od najpopularnijih grupnih tura u Srbiji na kojoj smo i mi bili i toplo vam je preporučujemo. Saznajte više OVDE .

Direktan kontakt sa pršutanom "Aćim" možete ostvariri preko sledećeg LINKA .

    Autor: Gordana Ivković


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..