Spomen kuće znamenitih Srba


Interesantni muzeji

Vreme čitanja: 3min, 23s| 678 reči

13 Feb
spomen-kuca-vuka-karadzica-trsic
Foto: Vladan Šćekić

Spomen kuće naših znamenitih ličnosti su interesantni muzeji koji na poseban način čuvaju duh jednog vremena i sećanje na velikane iz raznih oblasti kroz istoriju. One nisu uvek dobro očuvane i neke propadaju već duže vreme, ali i dalje predstavljaju turističku poslasticu za turiste.Nisu baš sve kuće naših velikana dobro očuvane i reprezentativne. Neke su međutim u odličnom stanju pa i danas možemo videti radno okruženje Jovana Jovanovića Zmaja, sobu u kojoj je odrastao Mihajlo Pupin ili dvorište iz kog je slavni Stepa Stepanović krenuo na Vojnu akademiju. Spomen kuće naših znamenitih ličnosti nalaze se u raznim krajevima zemlje, uglavnom u njihovim rodnim selima ili mestima gde su proveli najveći deo života. Nažalost, te kuće su i u različitim stanjima pa osim prizora kako je spolja izgledao dom nekog velikana ne pružaju više informacija o njegovom načinu života. Međutim, ima i onih koje su pretvorene u muzeje pa posetilac tačno može da oseti duh vremena i intimnog okruženja neke ličnosti koja je svojim radom obeležila jednu epohu.

Kuća Jovana Jovanovića Zmaja
Nalazi se u ulici koja nosi njegovo ime u Sremskoj Kamenici, nadomak Novog Sada. Ova kuća, građena u drugoj polovini XIX veka panonskim stilom, je mesto gde je pesnik povremeno boravio i gde je umro. Ona je jedna od retkih dobro očuvanih spomen kuća i nudi pregršt zanimljivih slika o pesnikovom životu. Tu je napravljen muzej, pa posetilac može da vidi mnogo predmeta koje je Zmaj koristio i kojima je bio svakodnevno okružen. Svi eksponati raspoređeni su pet soba tako da svako može sasvim jasno da stekne sliku o pesnikovom životu. U jednoj od soba smešteni su predmeti koji dočaravaju njegov porodičan život dok je jedna Zmajeva radna soba. Ostale su posvećene Zmajevom javnom radu, stavarnju dečije književnosti kao i književnosti za odrasle.

Rodna kuća Mihaila Pupina
Kuća našeg velikog naučnika nalazi se nešto dalje takođe u Vojvodini, u banatskom selu Idvor. Ona je deo muzejskog kompleksa Pupin i još uvek čuva duh vremena kad je Pupin rođen. Ova spomen kuća je klasičan primer Srpske banatske kuće iz druge polovine XIX veka, proteže se duž imanja i ima karakteristični fasadu. Kuća je u potpunosti restaurirana pre 10 godina, ali je autentična unutrašnjost sačuvana . Posetilac može da se upozna sa svakodnevnim okruženjem slavnog naučnika, da vidi predmete kojima se koristio, sobe u kojima je boravio i pravio prve nestašluke.

spomen-kuca-stepe-stepanovica
Foto: Vladan Šćekić

Kuća Stepe Stepanovića
Kuću Stepe Stepanovića, našeg slavnog vojskovođe iz Prvog svetskog rata imaćete priliku da vidite ukoliko se zaputite u Kumodraž na desetak kilometara od Beograda. Iako je ovo selo u potpunosti u znaku ovog heroja nacionalne istorije, jer i ulica i škola nose njegovo ime kao i kulturno umetničko društvo, rodna kuća vojskovođe najinteresantniji je eksponat za radoznalog posetioca. Međutim, osim spoljašnjeg prizora turista neće videti mnogo više, jer je kuća nekoliko godina zatovrena za posetioce. Fotografije unutrašnjih prostorija svedoče o duhu starog vremena, jer je u sobi zemljani pod i sač sa ognjištem u centralnom delu prostorije što je karakteristično za staru srpsku kuću. Nažalost, ovo je jedna od spomen kuća koja ima status od izuzetnog značaja, ali ipak zapuštena i bez dovoljno ulaganja.

Rodna kuća Vuka Stefanovića Karadžića
Nažalost još jedan od primera kako se u kulturno - istorijske spomenike od izuzetnog značaja ne ulaže dovoljno ili se čak u potpunosti prepuštaju zubu vremena. Spomen kompleks u Tršiću. Iako je ovo mesto stanica brojnih učenika na đačkim ekskurzijama, rodna kuća reformatora srpskog jezika je u kritičnom stanju. Vukova rodna kuća osmišljena je tako da jednim delom predstavlja okruženje tipičnog srpskog seljaka sa kraja XIX veka, a drugim delom pruža uvid u život rad i svakodnevnicu Vuka Karadžića. Kasnije je deo koji predstavlja vukovo školovanje premešten u manastir Tronoša, dok je rodna kuća ostala da dočara duh vremena starog srpskog seljaka. Tako posetilac može da vidi krevet, sto i posuđe kojima se služio slavni reformator kao i gusle i ikone koje su ga okruživale tokom odrastanja. U dvorištu kuće smešteni su vajat, kačara i ambar kao i koš i kukurz , pa nas ulazak u ovaj etno park zaista vraća kroz vreme i dočarava život naših predaka u potpunosti.

    Autor: Gordana Ivković


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..