Srbija kolevka vampirizma


Avetinjski turizam i vampiri

Vreme čitanja: 2min, 15s| 452 reči

13 Feb
vamiri-iz-srbije
Foto: srbin.info

Koliko Srbija, kao kolevka vampirizma koristi turistički potencijal u vezi sa ovom pojavom? Rekli bi da i ne koristi uopšte. A trebalo bi. Razlog je jednostavan, ako se u svetu pravi dodatni turistički potencijal od toga, odnosno ima potražnje za njim treba ga i kod nas omogućiti.Kisiljevo. Selo nadomak Velikog Gradišta sa nekoliko stotina stanovnika. Među njima i Petar Blagojević, seljak koji se ni po čemu nije razlikovao od ostalih meštana. Medutim, 1725. godine, devet sedmica nakon njegovog upokojenja, ljudi u tom kraju počinju masovno da umiru. Događaj koji je uznemirio čitav kraj zainteresovao je i Beč, prestonicu Austrougarske u čijem je sastavu tada bio taj deo Srbije. Izveštaj tima lekara, poslat sa carskog dvora da ispita slučaj, osvanuo je u bečkim novinama „Wienerisches Diarium" pod naslovom „Vampir von Kisiljevo", i od tada jedina srpska reč, koja je postigla globalnu rasprostranjenost je, vampir.

srpski-vampiri
Foto: duhoviti.com

Iako su se posle Petra Blagojevića, pojavili Arnaut Pavle, srpski hajduk za koga se verovalo da je postao vampir, baba Ruža Vlajna koja je takođe u Kisiljevu plašila meštane, i najpoznatiji među njima, Sava Savanović, lik iz priče i prema legendi vampir iz Zarožja, svetsku slavu im je "oteo" glavni junak romana Breda Stokera "Drakula", čime je manija vampirizma u svetu počela.

Postoje mnoge destinacije širom sveta koje su (ne)osnovano postale odredišna mesta turista željnih novih saznanja o ovim nadprirodnim pojavama. Od Muzeja vampira u Parizu, Muzeja vampira Kringa, Vampirskih tura po SAD, Pontijanaka u Indoneziji, Groblja Hajgejt u Engleskoj do daleko najpoznatijeg dvorca grofa Drakule u Transilvaniji. Svaka od tih destinacija posetiocima nudi izložbu maski, kostima, oružja, literature i još mnogo sadržaja koji zaokupljuju maštu znatiželjnih turista. Ova vrsta "mračnog" turizma je toliko razvijena da, po nekim statističkim podacima, 90 % turista koji posete Rumuniju, dolaze samo da bi videli zamak grofa Drakule.

vampiri-poticu-iz-srbije
Foto: bbasta.org

Potencijal avetinjskog turizma u Srbiji

Od kako se pre nekoliko godina urušila "Jagodića vodenica" u selu Zarožja kod Bajine Bašte, u kojoj je prema predanjima živeo Sava Savanovic, Srbija je praktično ostala bez obeležja prisustva ovih mitoloških bića. U poslednje vreme počelo se sa organizovanjem turističkih tura i poseta mestima koja su postala poznata po prisustvu nečistih sila, ali je i dalje taj segment turizma nedovoljno razvijen.

Prirodne lepote predela u kojima su, prema legendi, "ordinirali" poznati srpski vampiri, od Bajine Bašte na zapadu do Velikog Gradišta na istoku, predstavljaju dodatni turistički potencijal za promociju i razvijanje "Avetinjskog turizma", kako ga u svetu nazivaju.

Bilo kako bilo, ukoliko ste avanturističkog duha i željni uzbuđenja krenite u potragu za natprirodnim. Bilo mit ili stvarnost, prilikom tog traganja za nečastivim ljudskim dušama, "naoružajte" se glavicom belog luka i glogovim trnom umočenim u lanjsku šljivovicu jer je to, kako legenda kaže, najdelotvornija odbrana od "vampirskog poljupca".

    Autor: Jelena Jovičić


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..