Najpopularnija krstarenja kroz Srbiju


Avanture na srpskim rekama

Vreme čitanja: 4min, 13s| 572 reči

4 Jun
pet-top-krstarenja-srbijom
Foto: Gost.rs(Irena Čučković)

Krstarenja srpskim rekama ogromna su šansa srpskog turizma koja imaju potencijal do postanu prava poslastica za domaće i strane turiste.Moćni rečni tokovi, raskošna priroda koja ih okružuje ali i upečatljivi tragovi istorije koji se mogu videti tokom plovidbe čine savršenu celinu u kojoj turisti različitih prohteva mogu da uživaju. Krstarenja rekama Srbije tek su u povoju, a oni koji su imali prilike da ih dožive preporučuju ih svim svojim prijateljima. Ukoliko još uvek niste imali priliku da se provozate nekim od kanjona, predlažemo vam 5 krstarenja po Srbiji na koja biste trebali da pođete već ovog leta.

top-krstarenja-srbijom-djerdap
Foto: Gost.rs(Marko Dimitrijević)

Krstarenje Đerdapskom klisurom
Dunav je reka na kojoj su krstarenja uveliko poznata i sve više popularna. Rute krstarenja dunavskim tokom su raznovrsne, sve ih je više i mogu trajati od jednog sata pa do nekoliko dana. Od svih mogućnosti smatramo da jednu nikako ne treba da propusitite ukoliko ste ljubitelj domaćeg turizma. To je vožnja Dunavom kroz Đerdapsku klisuru. Krstarenje ovom deonicom je nevorovatno zbog moćne okoline, zbog samog saznanja da ste između Srbije i Rumunije, ali i činjenice je Dunav u ovom delu možda i najlepši u celom svom toku. Priče vodiča koje slušate dok upijate prirodu oko sebe zaokružuju ceo utisak, a ekipa redakcije Gost.rs ovo bi uvrstila kao jedan od najintenzivnijih iskustava domaćeg turizma. Sunčani dan je idealan za ovo putovanje jer prelamanje sunčevih zraka preko okolinih planina i Dunava pojačava efekat nesvakidašnjeg prizora. Međutim, dok krstarite rekom očuvana priroda nije jedini interesantan prizor koji ćete imati priliku da vidite. I sa srpske i sa rumunske strane očuvani su jedinistveni tragovi istorijskih prilika koji svedoče o tome koliko je Dunav osvajačima i moćnicima bio važan. Izdvajamo Trajanovu tablu sa srpske strane kao i spomenik Decibelu, najveći spomenik u steni u Evropi sa rumuske strane Dunava. Više o krstarenju Đerdapom možete pročitati ovde a detaljnije informacije o samoj klisuri možete naći na sledećem linku .

top-krstarenja-po-srbiji
Foto: Gost.rs(Ana Jažić)

Krstarenje Gornjim Podunavljem
Gornje Podunavlje kao jedan od bisera domaćeg turizma tek se otkriva. Ipak mogućnosti se polako ali sigurno razvijaju pa je jedan od načina da se upoznate sa rezervatom koji je zaštito UNESCO svakako da se ukrcate na brod koji će vas povesti u opuštajuće krstarenje. Mnogi bi rekli da je upravo plovidba pravi način da najbolje upoznate Gornje Podunavlje. Odsustvo moćnih planinskih obronaka ovde su zamenile guste šume, livade i bogata vegetacija koja odmara oči tokom plovidbe. Sinonim Gornjeg Podunavlja su ptice. Oko 250 vrsta ptica ovde je našlo svoje stanište, tako da tokom jednoipočasovne vožnje ovde možete ugledali čaplje ili neke druge ptice koje teško da ćete videti još neki put u životu. Upravo zbog ovih ptica UNESCO je zaštitio ovaj rezervat, a te jedinstvene vrste neretko obilaze i svetski stručnjaci kako bi ih čipovali i pregledali. Strogo zaštićen rezervat idealno je mesto za one koji žele da okuse kako to izgleda priroda koju ljudska ruka nije ograničila, ukrotila i unizila. Ipak na ovom krstarenju obilaze se i ljudi. U nekoj od tura moguće je videti srpskog robinzona koji živi na obali Gornjeg Podunavlja šest meseci godišnje zato što smatra da je priroda za čoveka uvek bolja lokacija od grada. Tu je i poneki alaski restoran sa domaćom kuhinjom karakterističnom za ovo područje. Nisu ptice jedino što možete videti na obali dok pijuckate kafu na brodiću. Divljač je ovde brojna, a kažu da se najščešće sreću divlje svinje i srndaći. Ruta koja kreće od Apatina uspostavljenja je pre nekoliko godina, a tamošnje organizacije planiraju još nekoliko različitih tura. Više o Gornjem Podunavlju pročitajte ovde.

top-krstarenja-po-srbiji
Foto: Gost.rs(Marko Dimitrijević)

Krstarenjem kanjonom Uvca
Najveći broj fotografija iz Srbije, kada je reč o turizmu, poslato je upravo sa Uvca. Ovaj podatak ne čudi, s obzirom na to da se sa vidikovca Molitva zaista pruža moćan pogled na vijugave meandre koji ne mogu tako lako da se sretnu u svetu. Iako su upravo ti krivudavi meandri najpoznatija slika sa Uvca, ovaj rezervat se može upoznati i iz drugačije perspektive koja nije ptičija. Prolaskom kroz krivudavi tok Uvca. Krstarenje Uvcem definitivno može postati razlog broj jedan da stranci dođu u Srbiju, jer je osećaj jedinstven. Brodić koji prati krvudavi tok Uvca provešće vas pored najinteresantnijih tačaka a možda vas u vesti i u neku misterioznu pećinu koje ovaj rezervat krije. Šumovite plalnine koje ukviruju vodeni tok impresioniraće vas i dati odličan kontrast vodi na fotografijama koje tu budete napravili. Ovde ćete imati jednu ozbiljnu dilemu. Da li da zaboravite telefone i aparate i udahnete svaki trenutak krstarenja i sve ono što je izloženo vašim čulima, ili da probate da ufotkate toliko nestvarnih prizora koji će vas stalno mamiti da ih ovekovečite objektivom. I dok tako budete plovili uživali i ipak pomalo fotkali iznad vas će leteti beloglavi supovi koji su inače zaštitni znak ovog rezervata. Njihov raspon krila od dva metra opčiniće svakog turistu, a Srbija može da se pohvali da je jedna od retkih zemalja gde su te ptice skrojile svoje stanište. Beloglave Supove i njihova gnezda moći ćete da uočite i ako malo bolje pogledate stene koje će promicati pored vas pored plovidbe a svaki vozač čamca ispričaće vam sve ono što je najvažnije da znate o toj vrsti. Čamac će vas u jednom trenutku dovesti i do Ledene pećine. Toj lokaciji može da se pristupi isključivo brodićem, a kratka šetnja kroz njene dvorane upotpuniće doživljaj ovog krstarenja. Detaljnije o svemu onome što ovaj rezervat sadrži možete pročitati ovde a foto galeriju pogledajte na sledećem linku.

top-krstarenja-po-srbiji
Foto: Gost.rs(Marko Dimitrijević)

Krstarenje kanjonom Drine
Rafting rekom Drinom je još uvek daleko poznatiji od krstarenja njenim kanjonom, ali i ova mogućnost koja postoji odnedavno sve je zanimljivija turistima. Pogotovo onim koji žele da osete ovu reku, ali ne adrenalisnkim supuštanjem kroz njene brzake. U neka prošla vremena ovo nije bilo moguće. Drina je na toj deonici bila divlja, nepredvidiva i nerekto je rušila splavove i terala ribare. Potom je reka ukroćena i postala je jedno od idelnih mesta za krstarenje kroz mirne vode dok putnici na brodiću mogu lagano da osmotre modro zelenu prirodu koja okružuje reku i koja im je gotovo na dohvat ruke. Krstarenje Drinom specifično je i po tome što je to krstarenje kroz dve države. Rute obično počinju u blizini Perućca kod Bajine Bašte, idu do Višegrada i ponovo se vraćaju na početak. Tako da je i ovo još jedno krstarenje koje spaja prirodu, istoriju i umetnost. U Višegradu posetioci obično imaju vremena da popiju kafu sa pogledom na čuveni most po kome je i Andrićev roman dobio naziv "Na Drini ćuprija". Prirodu koju će turisti videti i osetiti tokom ovog krstarenja teško je opisati. Zelena i ledena Drina oivičena moćnom prirodom ukazuje se u tom kanjoju u svojoj punoj lepoti. Mir i tišna doprineće ugođaju, a dok budete uživali u tom iskustvu i pili kafu može se desiti da iznad vas proleti jato orlova. Neke ture krstarenja jednim od najdubljih kanjona na svetu počele su da se organizuju tek od prošle godine, a turističke organizacije imaju u planu da se rute krstarenja i prošire te da se napravi još celovitija i sadržajnija tura. Našu foto galeriju pogledajte na sledećem linku .

top-krstarenja-srbijom
Foto: instagram.com/marion_mess

Krstarenje Ovčarsko - kablarskom klisurom
Krstarenje koje će vam pokazati najlepše lice Zapadne Morave upravo je ovo. Kao i ostala krstarenja koja smo ranije opisivali i ovo je relativno novo i postoji tek nekoliko godina. Lepih prizora tokom plovidbe ni ovde ne manjka, ali ni priča o kulturno - istorijskom značaju ovog predela. Tokom krstarenja imaćete priliku da uživate u rasokšnoj okolini moćne reke, ali i da čujete priče o znamenitostima zaštićenog područja. Vaši vodiči pružiće vam sve neophodne informacije o "Srpskoj svetoj gori" kako mnogi danas zovu ovaj kraj. Tokom plovidbe videćete samo neke od manastira, tačnije manastire Nikolje, Uspenje i Jovanje koji čine ovaj kolmpleks kao i neke od mineralnih izvora voda. Osim jedinstvenih pejzaža i nekoliko vekova starih manastirskih utvrđenja, videćete još zanimljivih objekata na vodi. Reč je o rečnim vikendicama pecaroša, koje su neretko lepo uređene, koloritne i odlično se uklapaju u zeleni okvir koji ih okružuje. Tokom plovidbe susrešćete i jedan čelični most ali i mnogo malih pristaništa za čamce koja doprinose šarmu tog predela. Zapadna Morava ima i svoje stalne stanovnike pa tako se tako u toj vodi kreću bela riba, som i šaran. Pored takvog rečnog fonda nije ni čudo što su ribolovci ovde napravili svoje mini vikendice kao iz bajke. Sve ovo ide u prilog tome da je krstarenje Ovčarsko - kablarskom klisurom jedna od stvari koju morate isprobati možda već ovog leta.

    Autor: Gordana Ivković


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..