Zaovinsko jezero


Čista i netaknuta priroda Tare

Vreme čitanja: 2min, 8s| 430 reči

27 Jan
jezero-zaovine
Foto: Vladan Šćekić

Jezero Zaovine jedan je od mnogobrojnih aduta lepotice Tare koja je sve popularnija među turistima koji cene odmor u čistoj prirodi. Ovo veštačko jezero koje liči na zmaja u letu, toliko je čisto da se u njemu uzgajaju pastrmke, ali je pogodno i za kupanje.Jezero Zaovine se nalazi na planini Tari u granicama područja koje je određeno kao nacionalni park. Jezero je smešteno u blizini mesta Zaovine, nastalo je u periodu od 1975. do 1983. godine pregrađivanjem reke Belog Rzava, izgrađeno je u funkciji hidroelektrane Bajina Bašta i prazni se usled niskog vodostaja Drine kako bi se dobila voda za pokretanje turbina. U slučaju visokog vodostaja reke, voda se prepumpava u jezero. Zaovinsko jezero inače dopunjavaju i dva toka: Konjska reka i Beli Rzav. Osim glavnog Zaovinskog tu se nalaze i četiri manja jezera od kojih je jedno jezero Spajić, a ono se nalazi sa druge strane brane.

jezero-zaovine
Foto: Vladan Šćekić

Jedna od specifičnosti ovog jezera je što gledano iz visine ime zmajoliki oblik, odnosno liči na zmaja koji leti. Naravno to nije njegova jedina specifičnost, mada i ostale karakteristike jezera Zaovine čine da pomislimo da je nestvarno baš poput letećih zmajeva. Šume i pašnjaci oko Zaovinski jezera su gusti, netaknuti i stvaraju ambijent neponovljive prirode zbog čega je ovo jezero sve popularnije među domaćim turistima. Uz zeleni okvir lepo se ukombinovala modro plava boja jezera pa je ceo prizor poprilično nestvaran i bajkovit.

jezero-zaovine
Foto: Vladan Šćekić

Osim estetskog doživljaja, važno je napomenuti koliko je jezero čisto što je njegov glavni adut. U Zaovinskom jezeru se uzgajaju pastrmke, ali tu su i som, štuka, šaran, ukupno 37 vrsta riba. Upravo zbog toga ovo jezero je omiljena destinacija za strastvene ribolovce, pa je jedan od potencijala i lovni turizam. Još jedna od specifičnosti vezanih za ovo jezero je što se neposredno pored brane nalazi mesto na kome je Josif Pančić pronašao Pančićevu omoriku.

jezero-zaovine
Foto: Vladan Šćekić

Čista jezerska voda i nekoliko neuređenih plaža uz jezero dovoljan su mamac i za kupače tokom letnjih meseci. Oni rado posećuju obalu Zaovinskog jezera kako bi uživali u retko čistoj vodi. Naravno prelepa okolina mami turiste tokom svih meseci na izlete jer za ljubitelje prirode ova lokacije je pun pogodak. U okolini jezera polako ali sigurno se razvija potencijal za smeštaj turista u stilu starih kuća u kojima ljudi imaju potpuni osećaj boravka u netaknutoj prirodi. Inače u naselju Zaovine je zabeleženo oko 50% ukupne flore planine Tare, i na tom području ima 600 biljnih vrsta koje su do sada registrovane.

jezero-zaovine
Foto: Vladan Šćekić

Za smeštaj vam preporučujemo Konak Mandića Avlija .

    Autor: Gordana Ivković


Drugim korisnicima se dopalo

pročitajte i..